Teknik Nyheter Världen

Vatten ställs mot olja i Kalifornien

Kalifornien är drabbat av torka sedan fem år tillbaka. Arkivbild.
Kalifornien är drabbat av torka sedan fem år tillbaka. Arkivbild.

En gigantisk reserv med vatten kan finnas djupt under jorden i torkans Kalifornien. Problemet är bara att vattnet ligger i samma områden där det finns många gas- och oljefält.

Kalifornien upplever just nu femte året i rad av den värsta torkan på mer än 1 000 år. Följaktligen har priset på vatten skjutit i höjden, något som drabbat de många bönder och odlare som finns i regionen.

För att möta behovet har myndigheterna pumpat upp miljontals kubikmeter grundvatten, men nu befarar många att de underjordiska vattenreserverna börjar ta slut.

Forskarna tror dock att det finns mer vatten ännu djupare ner, mer än 300 meter ner i marken.

En ny studie visar att det kan finnas 3–4 gånger så mycket av detta vatten som man tidigare trott. Vattnet finns i den dal, Central Valley, där behovet är som allra störst. Studien visar att den sammanlagda vattenmängden kan vara så stor som 2 700 kubikkilometer, motsvarande mer än hälften av Michigansjön, skriver Science.

Men vattnet ligger djupt, kanske på flera tusen meters djup. Antagligen för djupt för att det ska vara praktiskt möjligt att pumpa upp. Men framför allt ligger vattnet i områden där det också finns många gas- och oljefält, varför forskarna är oroliga för att vattnet kan komma att smutsas ner om delstaten försöker utvinna det.

– Vi säger inte borra efter vatten. Vi säger att det antagligen finns mer vatten än vad delstaten tidigare trott. Det är bra nyheter, men bara om vi är försiktiga, säger Robert Jackson, en av forskarna bakom studien, till Science.

Gregory Bull/AP/TT
I fem år har Kalifornien haft torka, nu den värsta på 1 000 år, med vattenbrist som följd.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset