Nyheter Ekonomi Världen

Vattenfallgruva helt blockerad

Flera hundra svenskar fortsätter att demonstrera i Tyskland mot försäljningen av den svenskägda Vattenfallsgruvan.
Flera hundra svenskar fortsätter att demonstrera i Tyskland mot försäljningen av den svenskägda Vattenfallsgruvan.

Flera hundra svenskar fortsätter att demonstrera i Tyskland mot försäljningen av den svenskägda Vattenfallsgruvan.– De har blockerat tågrälsen till två gruvor, säger Peter Stedt på Vattenfalls pressjour.

På lördagen anslöt sig fler människor till demonstrationen mot försäljningen av Vattenfallsgruvan. Vattenfall uppger att det nu rör sig om över 2 000 människor på plats.

– Vi kan varken transportera kol från eller till kraftverket. En del aktivister har också klättrat upp på gruvbrytningsmaskinerna, säger Petr Stedt.

Totalt deltar omkring 300 svenska aktivister i demonstrationen.

"Inget parti kan godkänna vattenfallaffären och fortfarande vara trovärdiga i klimatpolitiken", säger en av svenskarna på plats i ett uttalande.

Protesten startades i fredags. Då bröt sig runt 1 000 aktivister, klädda i vita skyddsoveraller och munskydd, in i en av Vattenfalls brunkolsgruva. Gruvan, som ligger nära den polska gränsen i östra Tyskland, tvingades att tillfälligt stänga ner.

– Det hela går lugnt till. Vi samarbetar med polis och de har valt att inte ingripa för att inte trigga igång några konflikter säger Peter Stedt.