Sport

VC-premiär med ny stafett

En mixedstafett med två åkare – kan det vara något för skidskyttarna?Carl Johan Bergman är kluven till det nya loppet som inleder världscupveckan i Östersund.– Men om det skapar underhållning är det bra, säger den förre stjärnan.

Världseliten är på plats i Östersund där det ska köras åtta lopp på drygt en vecka.

På söndag inleds skidskyttefesten med singelmixedstafett som för första gången finns med från start på världscupprogrammet. Tävlingen avgörs timmarna före den traditionella mixedstafetten.

Singelmixedstafett påminner om längdskidornas teamsprint med två åkare, en dam och en herre, som växelvis kör tre sträckor var med lika många skjutningar.

Vann uppvisningstävling

Har skidskyttet plats för ytterligare en tävlingsform?

Carl Johan Bergman är tveksam.

– Det får inte bli inflation i nya grenar. Vi har tillräckligt många ändå om man jämför med längd, säger Bergman.

Men den femfaldige VM-medaljören gör inte bara tummen ned.

– Skidskyttet är bra på att skapa underhållning. Om det här passar för tv och blir spännande kan det vara bra.

Förra säsongen avgjordes ett världscuplopp i singelmixedstafett. Det har också varit flera uppvisningstävlingar, bland annat i tyska Gelsenkirchen 2011.

Överst på prispallen då: Carl-Johan Bergman och finska stjärnan Kaisa Mäkäräinen.

– Det viktiga är att de bästa är med. Annars blir det som med mixedstafett där många stjärnor står över i VM, säger Bergman.

"Bäst i världen"

Hur Wolfgang Pichler väljer att ställa upp lagen får vi veta på lördagen, då Sveriges nygamle förbundskapten presenterar åkarna till stafetterna.

Carl Johan Bergman är expert på TV4 och hoppas förstås få kommentera svenska framgångar. Han tror att Pichler kan väcka nytt liv i den gamla stornationen, men är samtidigt realist.

Fredrik Lindström var den enda som högg på topplaceringar förra säsongen (som bäst fyra).

Det lär bli likadant i vinter.

– På kort sikt kommer det inte att hända så mycket. Men den långsiktiga satsningen är mot OS och då är jag positiv. Det är många unga namn som har börjat röra på sig.

TT: Vad kan Pichler tillföra?

– Om du är i hans grupp tänker du inte på något annat än att bli bäst i världen. Det är som en sekt – på ett positivt sätt.