Sport

Vejdemo hjälte i rysare

Djurgårdsjubel efter segermålet av Lukas Vejdemo i femte perioden av den första av tre åttondelsfinaler i SHL.
Djurgårdsjubel efter segermålet av Lukas Vejdemo i femte perioden av den första av tre åttondelsfinaler i SHL.

Ledning med 4–1 i början av andra perioden.Då tappade Djurgården allt.För att till slut hitta det igen och besegra Brynäs med 5–4 efter förlängningsrysare i den första SM-åttondelen. Stor hjälte: Lukas Vejdemo.

Forwarden i tredjekedjan avgjorde matchen efter 15.05 av den andra förlängningsperioden.

– Fantastiskt skönt. Det betyder mycket inför lördagens match att få vinna den här långa matchen, sade Vejdemo.

Han blev frispelad av Daniel Brodin och kunde ensam framför Brynäsmålvakten Bernhard Starkbaum avgöra. Då var klockan 23.19 och merparten av 6 270 nattinégäster kunde vandra hemåt nöjda.

– Vi har ett bra anfall med lite snurr, jag ser att Brodin får den bakom mål och försöker bara sticka in på mål före min kille. Jag får pucken på skridskon, lägger ut den på backhand och sätter den upp i taket, berättade 20-åringen som gjorde fem mål på 52 matcher i grundserien.

– Det här rankar jag självklart högt, bland de högsta, sade han.

Kan avgöra i nästa

Åttondelsfinalerna avgörs i bäst av tre matcher och Djurgården kan avgöra i Gävle på lördag.

Djurgården var bara 30 sekunder från att nå direkt till kvartsfinalspelet, men såg till en början ut att ha skakat av sig det snöpliga slutet i sista omgången i tisdags.

Laget flög fram i starten och mest av alla stjärnforwarden Patrick Thoresen och backen Linus Hultström, 23-åringen som vann både backarnas mål- och poängliga i grundserien.

Thoresen gjorde 1–0 redan efter 19 sekunder och Hultström hade en klubba med i Djurgårdens fyra första mål. Han spelade fram till de tre första och när han satte 4–1 efter 44 sekunder av den andra perioden såg allt avgjort ut.

Mäktig upphämtning

Då vaknade Brynäs.

Pigge forwarden Jacob Blomqvist, som gjorde Brynäs första mål, låg bakom Sondre Oldens reducering till 4–2.

Efter det tog Brynäs över.

I den tredje perioden fullbordades upphämtningen med två backmål genom Jörgen Sundqvist och Marc Zanetti.

En makalös upphämtning av ett lag som klev in i slutspelet med stukat självförtroende efter att ha förlorat nio av de tio sista grundseriematcherna.

För Djurgårdens del var det inte första gången den här säsongen som laget misslyckats med att stänga en match efter stor ledning.

– Vi har haft några såna här matcher tidigare under säsongen. Jag vet inte om vi slappnar av lite eller blir lite bekväma. Vi bjuder i alla fall in dem i matchen och vi blir lite skakiga. Det är något som vi måste jobba vidare med, sade Vejdemo.

Djurgården dominerade den första förlängningsperioden stort – Patrick Thoresen hade ett klockrent skott i ribban – men Brynäs tog över i den andra och skapade en rad chanser.

Ända tills Vejdemo avgjorde dramat.

Läs också