Nyheter Världen

Vem blir Donald Trumps parhäst?

Vem Republikanernas Donald Trump väljer som vicepresidentkandidat inför höstens val är föremål för heta spekulationer i USA.
Vem Republikanernas Donald Trump väljer som vicepresidentkandidat inför höstens val är föremål för heta spekulationer i USA.

Alaskas förra guvernör Sarah Palin, tidigare utrikesministern Condoleezza Rice eller kanske Arizonas kontroversielle exguvernör Jan Brewer? Många uppges vara sugna, och i amerikanska medier pågår en intensiv diskussion om vem som blir vicepresidentkandidat till Republikanernas Donald Trump.

– Så klart jag är! Jag är villig att bidra på alla sätt som jag kan hjälpa Donalds kandidatur, svarade Jan Brewer på en rak fråga från nyhetskanalen CNN om huruvida hon är intresserad av jobbet.

Eftersom Trump allmänt väntas få möta Demokraternas Hillary Clinton i höstens presidentval förekommer många kvinnor i spekulationerna. Brewer – känd för sina hårda lagar riktade mot Arizonas papperslösa – sade dock att hon inte anser att det är nödvändigt att en kvinna blir affärsmannens parhäst.

Det har inte hindrat Sarah Palin, som var John McCains vicepresidentkandidat 2008, att meddela att hon är villig. Ultrakonservativa Palin, känd för otaliga grodor bland annat rörande geografi, säger att hennes tid i offentligheten gör att hon är färdiggranskad och redo. Dock inser hon själv att hon är kontroversiell, och hon vill inte vara en börda för Trump, enligt CNN.

USA Today nämner även Rice, Floridasenatorn Marco Rubio, Oklahomas guvernör Mary Fallin och förre talmannen Newt Gingrich som möjliga namn. Trump har själv sagt att han vill ha en "erfaren politiker" som kan Washington.

Ross D. Franklin/AP/TT
Arizonas förra guvernör Jan Brewer säger sig vara öppen för en roll som republikanen Donald Trumps vicepresidentkandidat. Hon är bland annat känd för en lokal lag som förbjöd att körkort utfärdades till papperslösa. Arkivbild.
Paul Sancya/AP/TT
Alaskas förra guvernör Sarah Palin var tidig med att ställa sig bakom republikanske Donald Trumps kandidatur. Arkivbild.