Nyheter Ekonomi Sverige

Vem blir världens mesta vinnare?

I morgon bitti kan någon ha turen att bli den troligtvis största lottovinnaren i världshistorien.Ofattbara 12,8 miljarder kronor ligger vinstsumman på i amerikanska lotteriet Powerballs dragning.Men vad gör egentligen en sådan stor vinst med en?

Klockan 22.59 på onsdagskvällen amerikansk tid, alltså klockan 04.59 på morgonen i Sverige, är det dags för de vinnande numren att dras i Powerball. Eftersom ingen spelat på de rätta siffrorna i de senaste dragningarna har vinstsumman växt sig rekordstor, till 1,5 miljarder dollar, det vill säga omkring 12,8 miljarder kronor. Enligt Powerball är detta den största vinstsumman hittills i USA, kanske till och med i världen.

För att göra det något mer begripligt hur mycket 1,5 miljarder dollar faktiskt är kan man fundera lite över följande jämförelser: Skulle man lägga vinstsumman i dollarsedlar staplade på varandra når de 150 kilometer upp i luften, vilket motsvarar ungefär sjutton Mount Everest på varandra. Lägger man i stället sedlarna på rad skulle de räcka 5,8 varv runt jorden. Inget man lägger i madrassen, med andra ord.

Lycklig? Javisst!

– Man brukar säga att pengar gör ingen lycklig. Men jo, så är det faktiskt, det är klart att man blir lycklig, för de flesta kan hantera pengar. Men när vi uppe i 12 miljarder kronor då är det så ofattbart mycket så då får man nog överlämna pengarna till något institut som kan hjälpa en med dem, säger Tommy Wahlgren, kanske mest känd som mannen som på klingade gotländska under många år presenterade Keno-dragningarna i TV.

– Det finns ju de, även här i Sverige, som köper ett antal bilar eller gör tokiga saker när de vinner en stor summa pengar. Men det är förmodligen folk som skulle göra tokiga saker även med en mindre summa.

Slängde tiggarbreven

Tommy Wahlgren har genom åren med Svenska spel och Keno mött många olika sorters typer av vinnare. En del går under jorden, en del vill gärna bli uppmärksammade med sin vinst. Att hantera tiggarbrev kan också bli något en storvinnare får ta itu med.

– Det var som en gubbe i Norrbotten sa, som vann en ganska stor summa pengar: "Jag har en stor jävla papperskorg också". Han tog alla tiggarbrev och slängde dem i papperskorgen, det var inte mer med det. Men alla människor kan ju inte det, de öppnar posten och tycker synd om människor.

Yngre vrålar

Efter alla år på Keno, där han också var den som hade i uppdrag att ringa vinnarna, har han hunnit fundera lite på hur han själv skulle reagera om han fick ett vinstsamtal

– Det är en rolig erfarenhet jag har efter att ha pratat med ett par tusen som vunnit en större summa pengar. Är man yngre då skriker man, är man äldre då säger man, "det var inte dåligt". Eftersom jag är en äldre man skulle jag nog säga så – det var inte dåligt.

Det återstår att se vad vinnaren av de 1,5 miljarderna säger. Om det är någon som lyckas pricka in alla nummer, vill säga.

Maja Suslin/TT
Tommy Wahlgren och Annika Duckmark, tidigare presentatörer av Keno respektive Lotto.