Nöje TV

"Vemodigt" avsked för Claes Elfsberg

Claes Elfsberg har gjort sitt sista framträdande som nyhetsankare i SVT. Tv-profilen säger att det är "vemodigt" och "omtumlande" att tacka för sig efter drygt 45 år.

Claes Elfsberg firades med blommor och champagne av sina kollegor på "Aktuellt"-redaktionen efter måndagskvällens nyhetssändning. Och det är just kollegorna som veteran-ankaret tackar för sin långvarighet i yrket.

– Jag är glad att ha fått umgås med så unga och fräscha människor som håller igång ens hjärnceller, sade Elfsberg i sitt tacktal.

Fortsätter i tv

Claes Elfsberg försvinner inte helt från tv-rutan. Hans program "Köttberget checkar ut" hade premiär för ett par veckor sedan, och från och med den 15 januari nästa år kommer han att synas som programledare för SVT:s "Gomorron" på fredagar. Men arbetet på "Aktuellt" kommer han att sakna.

– Det känns lite vemodigt att lämna något som man faktiskt tycker är väldigt kul bakom sig. Jag kommer att minnas att det här trots allt är ett väldigt viktigt arbete, säger han till TT.

Yrket har, med undantag för den teknologiska utvecklingen, i princip förblivit detsamma de senaste fyra och ett halvt decennierna, säger Elfsberg.

– Det ska vara lite lugn i nyhetsformen. Den tekniska utvecklingen har gått framåt men min utveckling har inte varit så himla snabb och stark.

En uppmaning

Claes Elfsbergs avsked i "Aktuellt" skedde utan tårar. Tittarna bjöds på ett kort montage med arkivmaterial, sedan vände sig huvudpersonen mot kameran och avslutade sändningen med en uppmaning:

– Jag skulle vilja uppmana er alla att fortsätta följa public services nyhetsrapportering.

SvP/TT