Nyheter Toppnyheter Ekonomi

Venezuela hotas av kollaps

Venezuelas president Nicolas Maduro talar till jublande anhängare i huvudstaden Caracas. Arkivbild.
Venezuelas president Nicolas Maduro talar till jublande anhängare i huvudstaden Caracas. Arkivbild.

Ekonomin faller fritt och Venezuelas president Nicolás Maduro kämpar för sin politiska överlevnad. Oppositionen rasar mot vänsterledarens senaste krisåtgärder: undantagstillstånd och statligt övertagande av stillastående fabriker.

Upplopp, plundring, livsmedelsbrist och skenande priser är tecken på Venezuela kan vara på väg mot kollaps. Maduro skyller på landets "fascistiska" högerkrafter och USA, och nu har han utlyst undantagstillstånd i full skala efter att redan i vintras ha infört ett "ekonomiskt undantagstillstånd".

Varnar för explosion

Oppositionen anklagar i sin tur presidenten för att krisåtgärderna ingår i hans försök att stoppa deras planer på att avsätta honom. De är i full färd med att samla ihop 1,8 miljoner namn som krävs för att ordna en folkomröstning om saken.

– Venezuela är en bomb som kan explodera vilken minut som helst, varnar oppositionsledaren Henrique Capriles enligt AFP sedan Maduro utlyst undantagstillstånd och beordrat ett statligt övertagande av landets största ölfabrik som stått stilla sedan den 30 april.

Ägaren är en känd kritiker av presidenten och han säger att stoppet beror på att regeringens politik orsakat råvarubrist.

– Alla som försöker stoppa (produktionen) för att sabotera landet ska bort; de som gör så måste handbojas och sättas i fängelse, dundrade Maduro inför jublande anhängare.

Stor militärövning

Presidenten beordrar samtidigt en stor militärövning nästa helg för att vara beredd på "varje scenario". Han fördömer också påstådda planer på en "väpnad intervention".

Nyligen varnade amerikanska underrättelsekällor för att Venezuela kan vara på väg att falla ihop, rapporterar The Guardian. Landets ekonomi har tagit stryk av kraftigt fallande oljepriser, och trots världens största oljereserver råder energikris och elransonering. För att spara el har regeringen infört tvådagarsvecka för offentliganställda medan skolorna håller stängt på fredagar.

Exakt vad det nya undantagstillståndet kan användas för är oklart, men enligt AFP säger politiska analytiker att det kan handla om att stoppa protester samt tillåta att polisen griper personer i "förebyggande syfte" och att den kan genomföra husrannsakningar utan tillstånd. Maduro säger att det inledningsvis ska gälla i tre månader men förmodligen förlängas till 2017.

Ariana Cubillos/AP/TT
En kvinna håller upp en skylt där det står "Maduro lämna nu, du är en mardröm!" under oppositionens protester i Caracas, Venezuela.