Nyheter Toppnyheter

Venezuela och Colombia öppnar gräns

Colombias Juan Manuel Santos till vänster, möter Venezuelas Nicolás Maduro.
Colombias Juan Manuel Santos till vänster, möter Venezuelas Nicolás Maduro.

Colombia och Venezuela är överens om att öppna gränsen mellan länderna, i begränsad omfattning för fotgängare. När gränsen tillfälligt öppnade förra månaden rusade venezuelaner över gränsen för att handla mat och förnödenheter.

Colombias president Juan Manuel Santos och hans venezuelanske motsvarighet Nicolás Maduro möttes på torsdagen för att diskutera frågan i Puerto Ordaz, Venezuela.

– Vi kommer att öppna gränsen gradvis, sade Santos efter mötet.

Det rör sig i ett första steg om fem gränsövergångar som öppnas för gående i 15 timmar per dag.

– Vi är intresserade av en nystart när det gäller de ekonomiska relationerna och handelsrelationerna, sade Maduro efter mötet.

Vid en tillfällig gränsöppning i juli strömmade 16 000 venezuelaner över gränsen för att handla mat och mediciner, då landet i ekonomisk kris drabbats av varubrist.

Bråket mellan länderna eskalerade förra året. Maduro beordrade att gränsen skulle stängas sedan venezuelansk militär beskjutits av colombianska paramilitärer i samband med en operation mot smuggling förra året.

Efter det utvisade Venezuela över 1 000 colombianer som befunnit sig illegalt i landet. Ytterligare flera tusen personer flydde landet av rädsla för att deporteras och få sina tillhörigheter beslagtagna.

Båda länderna kallade hem sina ambassadörer i samband med konflikten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset