Nöje Film

Verhoeven är tillbaka i Cannes

Paul Verhoeven.
Paul Verhoeven.

För 24 år sedan blev Paul Verhoeven en sensation i Cannes med thrillern "Basic instinct". Nu återvänder han till filmfestivalen på franska rivieran.

Den nu snart 80-årige holländaren har bara gjort sex filmer sedan "Basic instinct" 1992, fyra av dem i USA. Nu återvänder han till Cannesfestivalen som regissör av den franska thrillern "Elle", som vid lördagsmorgonens pressvisning möttes av stormande applåder.

– Jag ville medvetet göra en film där publiken själv måste tänka efter för att förstå. Jag ville inte göra en film där allting är glasklart, säger Verhoeven på den efterföljande presskonferensen.

Innan "Basic instinct", som gjorde Sharon Stone till stjärna, hade Paul Verhoeven gjort filmer som "Turkisk konfekt" och "Den fjärde mannen" hemma i Holland. I USA gjorde han kultfilmerna "Robocop" och "Total recall", och efter "Basic instinct" följde bland annat "Showgirls", "Starship troopers" och "Hollow man".

2006 återvände han till Holland och regisserade blivande "Game of thrones"-stjärnan Carice van Houten i "Black book".

Svart humor

"Elle" är Verhoevens första riktiga långfilm på tio år. Isabelle Huppert spelar en kvinna som blir brutalt våldtagen i sitt hem i Paris. Hon försöker ta reda på vem den maskerade våldtäktsmannen var, men när hon får svaret vidtar ett spel som definitivt inte liknar någonting i tematiskt liknande filmer. Elle är spännande, chockerande, knäpp och fylld med svart humor.

– Jag tänkte först filma i USA, men sedan kom jag att tänka på att Isabelle skulle vara perfekt i huvudrollen. Och hon är fransyska och boken som filmen bygger på är fransk, så det blev naturligt att göra en fransk film. Och jag är väldigt nöjd med det beslutet. Isabelle skulle bara kunna existera i Paris.

Hybridfilmer

Fler filmer i USA? Visst, säger han, men då gäller det att hitta bra manus.

– Och det hittar jag alltmer sällan i USA. Det jag blir erbjuden är sådant som inte intresserar mig. Det var därför både "Black book" och "Elle" blev europeiska filmer.

– Fast jag ska nog erkänna att det jag fört med mig från USA till Europa är kunskapen att kunna strukturera mer. Så på sitt sätt är väl mina filmer en hybrid mellan USA och Europa. Precis som jag själv är.

"Elle" har svensk distribution, men det är ännu osäkert när den kommer att gå upp på biograferna.

Lionel Cironneau/AP/TT
Paul Verhoeven med Isabelle Huppert, som spelar huvudrollen i "Elle". Filmen är baserad på Philippe Dijans roman "Oh..." från 2012.