Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

Vertonghen trygg inför Sverigemötet

Romelu Lukaku jublar efter 1–0.
Romelu Lukaku jublar efter 1–0.

Belgien varvade upp och krossade Irland.

I gruppavslutningen väntar ett Sverige som ännu inte har avlossat ett skott mot mål.

– Jag känner mig väldigt trygg inför den matchen, sade vänsterbacken Jan Vertonghen efter 3–0-segern.

Mållösa i EM-premiären mot Italien (0–2) och många undrade om Belgiens världsstjärnor skulle kunna få ihop sin gyllene generation till ett kollektiv.

I den andra gruppspelsmatchen rätades frågetecknet ut – Belgien körde över Irland med 3–0 på Stade Matmut Atlantique i Bordeaux. Evertonanfallaren Romelu Lukaku både inledde och avslutade målskyttet.

Laget går först

– Laget är det viktigaste. Med de här spelarna vet jag att jag alltid kan få chanser. För mig är det bara att ta de rätta löpningarna och vara positiv som resten av laget är, sade Lukaku kort till den internationella pressen efter matchen.

Förutom tre mål framåt höll Belgien nollan och släppte knappt till en enda målchans. Något som ger Tottenhamförsvararen Jan Vertonghen extra självförtroende inför mötet med Sverige i Nice på onsdag.

– Verkligen – speciellt efter i dag. Jag tycker att den defensiva prestationen var riktigt bra. Jag var imponerad av speciellt Thomas (vänsterbacken Meunier, ny i startelvan) och Vermaelen (Thomas). Jag känner mig väldigt trygg inför den matchen, sade Vertonghen.

TT: Vad var den stora skillnaden nu jämfört med matchen mot Italien.

– Att vi gjorde mål. Jag tror att Romelu (Lukaku) hade en klar chans mot Italien och gjorde inte mål. Nu tog han chansen och det var ett väldigt bra mål. Jag är väldigt glad att han även kunde göra ett andra, sade Vertonghen.

Såg bara Zlatans "assist"

Sverige har inte haft ett enda avslut mot motståndarens mål under 180 EM-minuter. Blågults 1–1-mål mot Irland var ett självmål sedan Cirian Clark nickat in ett hårt inspel från Zlatan Ibrahimovic i eget mål. Vertonghen ville dock inte recensera den svenske superstjärnans insats i EM så här långt.

– Jag såg bara hans assist, eller vad du vill kalla det, mot Irland. Jag har inte sett mycket av matcherna.

TT: Nu räcker med en poäng för er mot Sverige för att gå vidare som grupptvåa. Är det något ni tänker på?

– Normalt sett räcker det med en poäng, men vi ska försöka vinna, sade Jan Vertonghen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset