Sport

Veteranen hoppas på lyckligt slut

Yongran Oh, 44, släpper in ett mål mot Ryssland.
Yongran Oh, 44, släpper in ett mål mot Ryssland.

Hon vann VM-guld med Sydkorea redan 1995 – men räkna med att 44-åriga Yongran Oh vaktar målet när Sydkorea möter Sverige i OS-handbollen.– Jag har inte något guld, så jag har inte något bra OS-minne än. Jag hoppas få vinna nu, säger hon.

Handbollslivet i Sydkorea är något av en resultatmässig berg- och dalbana. På VM i Danmark i december blev laget inte bättre än 14:e. Men som så många gånger förr verkar sydkoreanskorna ha höjt sig ett par snäpp lagom till OS.

Sydkorea har aldrig blivit sämre en fyra i en OS-turnering och har ett brons (2008), tre silver (1984, 1996, 2004) och två guld (1988, 1992) som de absoluta höjdpunkterna.

Eller icke-höjdpunkterna då, om du frågar Yongran Oh, som gjorde sitt första OS 1996 och varit med och tagit två silver och ett brons.

Den 44-åriga tvåbarnsmamman slutade egentligen i landslaget för åtta år sedan, men när förbundskaptenen Young Chul Lim ville få in mer rutin i laget ringde han in Oh och 38-åriga kantspelaren Sunhee Woo.

– Jag blev väldigt förvånad eftersom jag egentligen lagt av, säger Oh, och tillägger att det här verkligen är hennes sista OS.

I premiären förlorade Sydkorea mot Ryssland med 25–30 efter att ha tappat en sjumålsledning. Nu väntar Sverige.

– Sverige är ett bra lag. Sydkorea och Sverige är ganska lika, båda är starka. Alla i gruppen kan slå varandra, det gäller att få ihop laget.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset