Sport Nyheter Sverige

Vett och etikett: Så ska du bete dig i skidspåret

Några skidhyfsregler att lägga på minnet: håll till höger om du åker lite långsammare, åk inte i fel riktning och uppträd trevligt mot andra. Arkivbild.
Några skidhyfsregler att lägga på minnet: håll till höger om du åker lite långsammare, åk inte i fel riktning och uppträd trevligt mot andra. Arkivbild.

Hur står det till med skidhyfset? Är du en av dem som vrålar "Ur spår!" titt som tätt – eller hör du till nedförsplogarnas skara?

Motionsåkarna blir allt fler i skidspåren. Det märks inte minst på intresset för Frilufsfrämjandets olika skidaktiviteter. Där vill längdskidledaren Matilda Rignell slå ett slag för en vänlig ton i spåren. Till exempel tycker hon att det passar bättre att skrika "Ur spår!" på tävling än i motionsspåret. Det finns trevligare sätt att be någon att lämna plats i spåret.

– Samtidigt får långsamma åkare som åker i bredd ha koll bakåt, så att de kan flytta på sig. Det är bådas ansvar. Man ska ha koll på sin omgivning, säger Matilda Rignell.

Hon tycker inte att åkare generellt sett har sämre skidvett i dag än tidigare. Men det har blivit fler som är väldigt träningsfokuserade, räknar tider och inte främst ser skidturen som ett skönt sätt att komma ut i naturen.

– Det kanske är fler som tar skidåkning på större allvar i dag. Fler åker Vasaloppet, det är mer tävling och intresset för olika uthållighetssporter har ökat. Elitmotionärer blir väldigt fokuserade och det är kanske då "ur-spår-problemet" dyker upp, säger Matilda Rignell.