Teknik Tekniknyheter

"Vi är en självklar del av folks vardag"

Jim Buckmaster och Craigslists grundare Craig Newmark, som också sköter kundtjänsten.         Företaget bildades 1995 och är kvar i samma lokaler som då. 
Jim Buckmaster och Craigslists grundare Craig Newmark, som också sköter kundtjänsten.         Företaget bildades 1995 och är kvar i samma lokaler som då. 

SNABBAST VÄXANDE SAJTERNA I USA, KLICKA FÖR STÖRRE GRAFIK 

Vd:n kallas för kommunist. Grundaren sköter kundtjänsten och är inte intresserad av pengar. Craigslist.org är både fenomenalt populär och väldigt annorlunda.

Craigslist är just Craigs lista. Craig är San Francisco-bon Craig Newmark, som 1995 började skicka en lista med evenemangstips till sina vänner. Så småningom blev listan ett småannonsforum, framför allt för platsannonser.

Sajten dominerar fortfarande USA:s småannons-marknad, men numera är den också en nätverkssajt. En användare efterlyser en död hjort, eftersom han hade sagt till sin fru att han skulle jaga när han i själva verket åkte på semester med sin älskarinna. En författare söker fakta om världens slut från dem som anser att det äger rum nu.
– Vi är ungefär som elbolag: en tjänst som är en självklar del av folks vardag, säger vd:n Jim Buckmaster.

I dag är Craigslist.org USA:s tionde mest populära webbsajt mätt i antal besök, men företaget tar bara betalt för platsannonser. Sajten är spartansk, och dito är Craigslists kontor, ett nedgånget sekelskifteshus i San Francisco.
Numera finns det lokala Craigslistsajter i 450 städer i 50 länder.

De är populära framför allt i Storbritannien och delar av kontinental-Europa, och sajten håller nu på att översättas till en handfull språk.
– För tio år sedan var Craigslist en sofistikerad sajt, men i dag verkar den primitiv. Trots det har den behållit sina användare. Craigslist har ingen direkt utmanare i dag, men om sajten inte förnyas kan den förlora vissa användargrupper, säger Barry Parr, medie-analytiker på Jupiter Research.

Företagets 25 anställda är av det mer bohemiska slaget. En spelar tibetansk lur, IT-chefen skyltar med att han inte äger någon tv, och Buckmaster själv störs inte av att kallas kommunist. Den oortodoxa IT-jättens kännetecken är dock varken sajtdesignen eller socialismen.
– Det som skiljer oss från andra sociala nätverkssajter är att våra användare oftast träffas i verkligheten, säger Buckmaster.

Elisabeth Braw

Inte Googleplex direkt. 

230 miljoner umgås på nätet

FORTSÄTTER ÖKA. Sociala nätverkssajter kommer att fortsätta sitt segertåg, men säkerheten på nätet blir ett allt större bekymmer.

Vid årsskiftet var 230 miljoner människor världen runt medlemmar i olika sociala nätverkssajter, uppskattar det Londonbaserade konsultbolaget Datamonitor.  Drygt en tredjedel av dem bor i Europa, Mellersta Östern och Afrika. En fjärdedel bor i USA, och enligt Datamonitor kommer medlemmar i alla världsdelar fortsätta att växa dramatiskt under de två närmaste åren.
– Det kommer också att uppstå många fler nätverkssajter för specialintressen, säger Ri Pierce-Grove, analytiker på Datamonitor.

Andra slags företag ansluter sig därför till vänskapsfesten på internet.
– En sak vi kommer att se mycket av är mediesajter som lägger till sociala funktioner. Tanken är att man inte bara ska läsa nyheterna utan också lära känna andra läsare, förklarar Barry Parr, medieanalytiker på Jupiter Research.
Därför har Newscorp köpt sajten Myspace.

Det finns dock minst en grupp som är skeptisk mot nätverkandet: föräldrar. Enligt en ny undersökning från UCLA i Los Angeles tycker 63 procent av USA:s tonårsföräldrar inte om att deras barn är med på nätverks-sajter. En tredjedel av tonåringarna har kontaktats av främlingar på nätverkssajter.

Nätverk ska ge världsfred

NÄTVERK. Snart offentliggör Stanford-universitetet sitt nya Center for Peace Technology.
Bakom centret står psykologiprofessorn BJ Fogg, som har genomfört forskning om datorers förmåga att påverka människor.
– Psykologiskt sett är nätverkssajterna den viktigaste uppfinningen sedan radion. För första gången kan man nå miljoner, kanske miljarder, människor genom sociala nätverk, säger Fogg.

Fogg och hans forskarlag i det nya centret för fredsteknologi ska utveckla Facebookapplikationer som skapar harmoni mellan människor. Målet är fred i världen inom 30 år.
– Vi tror inte att vi kan skapa fred på egen hand. Tanken är att många andra ska inspireras att göra liknande saker, berättar Fogg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset