Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

"Vi ska försöka utnyttja ytorna"

Andreas Granqvist hoppas Sverige kan utnyttja Belgiens man-man-försvar.
Andreas Granqvist hoppas Sverige kan utnyttja Belgiens man-man-försvar.

Trots förlusten blev EM-matchen mot Italien något av en taktisk triumf för Sverige.

– Vi hade läst dem otroligt bra, säger Andreas Granqvist, och känner sig hoppfull inför mötet med Belgien.

Medan Italien imponerade i sin EM-premiär, imploderade Sverige i sin. Men när lagen sedan möttes i Toulouse lyckades Sverige i stort sett eliminera allt det i den italienska offensiven som såg så bra ut och gav tre poäng mot Belgien. Även om Éder till slut lyckades få in ett segermål i den 88:e minuten.

– Vi visste om att deras offensiva mittfält skulle gå djupt och att de skulle sätta in bollen bakom vår backlinje, som de gjorde mot Belgien. Och det kändes som om de var frustrerade, speciellt efter den första halvleken där de inte fick till sitt spel överhuvudtaget. Det måste vi ta med oss. Sedan måste vi skapa mer chanser och komma till farligare lägen, säger försvarsgeneralen Granqvist, som lyckades oskadliggöra bland andra Graziano Pellè.

Bättre självförtroende

TT: Förberedde ni er på något annat sätt mot Italien än mot Irland, med tanke på att det taktiska såg ut att sitta mycket bättre mot Italien?

– Irlandsmatchen, det var en premiär för många som inte hade varit med i ett mästerkap tidigare. Det är inte bara vi som haft en dålig förstamatch, det är många andra nationer också som inte kommit upp till den nivån de vill. Men det är inte någon bortförklaring, vi kom inte upp i prestation mot Irland.

– Mot Italien satt det mycket, mycket bättre och det var skönt att känna att vi kan vara med och fajtas mot en toppnation. Så kan vi hitta en lite bättre mix med offensiven också mot Belgien så hoppas jag att vi får ett positivt resultat.

Annat försvarsspel

Sverige kan inte räkna med att bara kunna kopiera den effektiva taktiken från Italien-matchen mot Belgiens offensivt balanserade 4–3–3-uppställning, där spelare som Eden Hazard, Romelu Lukaku och Dries Mertens hotar i anfallet. Men Granqvist ser i stället andra möjligheter.

– Belgien är lite mer man-man-inriktat i försvarsspelet, så vi ska försöka utnyttja de ytorna som blir om vi kan dra isär motståndarna. Italien spelar ett otroligt starkt försvarsspel, ligger med sina tre mittbackar hela tiden centralt och stänger till ytorna där. Så förhoppningsvis kommer vi kunna straffa Belgien på ett annat sätt än vad vi gjorde mot Italien.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset