Sport

Viasat redo för sista OS-festen

Ola Wenström, Carolina Klüft och Niklas Jihde i OS-studion.
Ola Wenström, Carolina Klüft och Niklas Jihde i OS-studion.

Lite osynkat ljud till bilden, lite kablar som ska dras och lite genrep kvar att göra.Sedan drar Viasat igång OS-festen.– Det är lite anspänning, men på ett positivt sätt. Jag känner mig mycket tryggare än jag gjorde inför Sotji, säger Carolina Klüft.

OS-sändningarna leds av Caroline Klüft, Niklas Jihde och Ola Wenström, och det är en avslappnad trio som tar emot i studion inne i den olympiska parken, precis där bland annat simningen, tennisen, handbollen, gymnastiken och basketen avgörs.

Denna gång vet alla att Viasat kan hantera ett stort mästerskap, förra gången var folk i tv-sofforna betydligt mer osäkra.

– Det märks en stor skillnad i tonläget, säger Ola Wenström och jämför med vinter-OS 2014.

– Jag vet egentligen inte varför folk var oroliga förra gången, men vi kände ganska direkt att det landade bra. Samtidigt brukar vi säga att man inte är bättre än det senaste man gjort.

Nyfiken typ

Caroline Klüft visade att steget från OS-guldmedaljör till proffsigt tv-ankare inte behöver vara så stort.

När det nu är dags igen är hon mer erfaren och minst lika påläst och förberedd.

– Jag är en nyfiken människa och just att följa de aktivas resor till OS är spännande, hur de blev så bra, vilka uppoffringar som gjorts. Vi vill ju inte bara visa idrottaren, vi vill ju att folk ska få en bild av människan. Jag förstod att folk gillade det vi gjorde förra gången, men jag fattar inte sådant där som att man skulle få "en kick" av det. Jag tyckte det var superroligt, och jag var extremt taggad, men samtidigt så fungerar jag inte så. Går det bra så går det bra, går det dåligt så gör det, solen går upp i morgon ändå. Och mycket av de fel man gör, som att titta i fel kamera eller snubbla på orden, är det ingen där hemma som tänker på alls, säger Klüft.

3D-grafik

Nytt för detta OS är att fler besök av idrottare i studion, tack vare att Viasat är ett av blott elva tv-bolag som fått det centrala läget i OS-parken, samt att de använder sig av en 3D-grafik där man till exempel kan få se Usain Bolt eller en cykelvelodrom komma upp från studiogolvet.

– Vi älskar verkligen idrott, alla vi som är inblandade i det här. Det är det vi pratar om när vi fikar, säger Niklas Jihde.

– Det gäller alla som är här, framför och bakom kameran. Det är ett riktigt kul gäng, då är det lätt att göra bra tv, säger Ola Wernström.

TT: Hur känns det att Discovery rättigheterna till kommande olympiska spel?

– Rättigheter kommer och går, det har man fått lära sig den hårda vägen, säger Wenström.

– Efter det här ska jag göra Champions League och Premier League igen och Niklas ska göra World Cup i hockey. Vår jobbvardag är rätt fantastisk den med.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset