Nyheter Världen

Vicepresidenten skrev till Rousseff

Dilma Rousseff och Michel Temer i presidentpalatset Planalto den 2 december.
Dilma Rousseff och Michel Temer i presidentpalatset Planalto den 2 december.

Riksrättsförfarandet mot Brasiliens president Dilma Rousseff har nu, smått snubblande, inletts. Vicepresident Michel Temer och partiet PMDB kan avgöra hennes framtid. Signalerna därifrån är inte positiva.

På måndagen inleddes tillsättande av det utskott som ska granska anklagelserna mot presidenten. Men redan valet av de 65 ledamöterna har lett till strid mellan hennes anhängare och motståndare, och allt verkar bäddat för en lång rysare. Den stora frågan är om Rousseffs koalitionspartner, partiet PMDB, förblir lojalt eller kommer att låta henne falla.

Splittrat stödparti

Utskottet skulle ha utsetts på måndagen, men valet sköts upp sedan PMDB splittrats rörande Rousseff och gått fram med två olika namnlistor. Det är en oroande signal för Rousseff, som räknat med PMDB:s stöd för att få tillräckligt många röster i parlamentet för att rösta nej till riksrätt.

Om hon ställs inför riksrätt blir det Michel Temer som tar över tillfälligt. Han har tigit sedan det för en vecka sedan stod klart att processen mot riksrätt ska inledas. När nu det första livstecknet kommer är det inte positivt.

I ett brev, daterat den 7 december, redogör han för omfattande samarbetsproblem mellan presidenten och Temers lilla stödparti PMDB. Framåt slutet av brevet, som publiceras av Globo och andra stora brasilianska medier, heter det:

"Avslutningsvis så har hon inte förtroende för mig och för PMBD, i dag, eller i framtiden. Tyvärr, jag är övertygad om detta".

Vill stoppa julledighet

Presidentens motståndare hävdar att hon bröt mot budgetlagarna för att kunna genomföra ekonomiska stimulansåtgärder under sin återvalskampanj i fjol. Hon nekar till att ha gjort något fel.

Rousseff vill att kongressen ställer in julledigheten för att snabba på processen. Annars riskerar frågan om hennes framtid at gå i stå mellan 23 december och 2 februari, då kongressen återsamlas.

– Vi bör inte ha den här ledigheten, eftersom vi lever i en tid när vi inte har rätt att hålla landet på halster till den 2 februari, sade Rousseff vid en pressträff, enligt AFP.

Enligt experter kan tajmningen avgöra Rousseffs öde; om frågan går till omröstning snart, när de flesta brasilianare är upptagna med att planera sommarsemestern runt årsskiftet, ser hon ut att vinna.

Men en bit in på 2016 lär Brasiliens ekonomi ha fortsatt nedåt, och presidentens motståndare kan ha samlat avgörande stöd.

Eraldo Peres
President Dilma Rousseff manade vid en pressträff i presidentpalatset Planalto kongressen att ställa in julledigheten och snabba på riksrättsprocessen mot henne