Nyheter Sverige

Victor räddade vådaskjuten i Fjällen

En ripjägare i 40-årsåldern sköt sig av misstag i vaden på Lapplandsfjällen. Victor Wennskog, 26, lämnade då sin skadade vän och slog larm i närmsta by.
En ripjägare i 40-årsåldern sköt sig av misstag i vaden på Lapplandsfjällen. Victor Wennskog, 26, lämnade då sin skadade vän och slog larm i närmsta by.

En ripjägare i 40-årsåldern sköt sig av misstag i vaden på Lapplandsfjällen. Victor Wennskog, 26, lämnade då sin skadade vän och slog larm i närmsta by.– Det hängde på mig om han skulle räddas, säger han till TT.

På lördagen for Victor Wennskog och hans kompis med skoter ut på Lapplandsfjällen för att jaga ripa. Det hela slutade inte riktigt som de hade tänkt sig.

Vid ett ställe lämnade de sina skotrar och åkte vidare på skidor. Efter flera misslyckade försök att hitta ripa fick de upp ett färskt rävspår. De tog upp sina bössor för att titta i kikarsiktet efter räven.

När Victors kompis skulle hölstra sitt gevär i ryggsäcken sköt han sig själv i vaden.

– Han föll till marken och skrek. Han var svimfärdig.

Lämnade honom

De hade mobil med sig men ingen täckning och kunde inte ringa SOS. Men trots skottskadan lyckades de ta sig till en renvaktarstuga som de bröt sig in i.

– Där virade min vän sin livrem runt vaden för att strypa blodtillförseln. Sen lämnade jag honom där. Men vi hade kontakt via kommunikationsradio. Han bad mig att skida för allt vad livet är värt.

Victor var nervös men åkte ned till deras skotrar och körde till byn Ritsem där han slog larm till räddningstjänsten.

På grund av täta snöbyar kunde inte en ambulanshelikopter från Gällivare, och inte heller en från Norge, ta sig fram till Victors kompis under kvällen.

Förändrad människa

– Jag och några fjällräddare var tvungna att åka upp till kallfjället med skoter för att hämta honom. När jag fick tag i honom på komradion efter flera timmar hörde jag en väldig lättnad i rösten.

Victors vän har nu opererats på Gällivare sjukhus och kulan är uttagen. Den dramatiska händelsen kommer inte att glömmas på ett tag.

– Man är som en förändrad människa på något sätt, säger Victor.

En jägare i 40-årsåldern som vådaskjutit sig själv i vaden i Lapplandsfjällen fick hämtas med hjälp av skoterkälke, efter många timmars väntan.