Nöje Film

Vikander kan vinna en Oscar i natt

Alicia Vikander. Arkivbild.
Alicia Vikander. Arkivbild.

Ska det bli en svensk Oscar i natt? Det är dags för världens viktigaste filmgala och Alicia Vikander är namnet på allas läppar.

Årets Oscarsgala på Dolby Theatre i Los Angeles handlar visserligen en hel del om storfilmer som "The revenant" och stjärnor som Leonardo DiCaprio och Kate Winslet. Men ur ett svenskt perspektiv handlar det mesta om Alicia Vikander.

Den svenska stjärnan, som gjort kometkarriär i Hollywood de senaste åren, kan knipa en statyett för sin roll i "The danish girl". Hon tampas mot kollegorna Jennifer Jason Leigh, Rachel McAdams, Kate Winslet och Rooney Mara.

Trots att spelbolagen tror på en vinst för Vikander har hon inte förberett något tacktal.

– Nej, jag har inte förberett något tal. Men jag vet så väl vilka människor som har gett mig möjligheten att göra den här filmen. Det är lätt att få upp namn i huvudet på folk som jag verkligen skulle vilja tacka, har hon tidigare sagt till TT.

Fler svenskhopp

Galan innehåller även ett annat svenskhopp: Eva von Bahr och Love Larson är nominerade i kategorin bästa hår och makeup för "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann".

I nattens tyngsta kategori, bästa film, verkar de flesta tro på Alejandro Gonzalez Iñárritus överlevnadsdrama "The revenant". Iñárritu är även nominerad i regikategorin, och många tippar att Leonardo DiCaprio ska knipa sitt livs första Oscar i kategorin för bästa manliga huvudroll.

Brist på mångfald

Men förhandssnacket har också handlat mycket om den bojkott av galan som en rad framstående Hollywoodstjärnor, som Will Smith, Spike Lee och Michael Moore, uppmanat till. Anledningen är att samtliga 20 av de som i år tävlar i de främsta skådespelarkategorierna är vita och bland de nominerade för regi och manus finns inte en enda kvinna.

Bojkotten fick inte gehör hos särskilt många av Hollywoodstjärnorna, men alla väntar ändå med spänning på hur galans värd Chris Rock ska tackla frågan om bristen på mångfald.

Matt Sayles/AP/TT
Årets Oscarsgala är den 88:e i ordningen.
Charles Sykes/AP/TT
Chris Rock. Arkivbild.