Nöje Film

Vikander: Totalt surrealistiskt

Hyllade skådespelerskan Alicia Vikander besökte konstmuseet Arken utanför Köpenhamn inför Sverigepremiären av "The danish girl" på fredag, som en del av filmens pressturné.
Hyllade skådespelerskan Alicia Vikander besökte konstmuseet Arken utanför Köpenhamn inför Sverigepremiären av "The danish girl" på fredag, som en del av filmens pressturné.

Sveriges nya filmstjärna Alicia Vikander insöp så mycket av Oscarsgalan hon kunde för tre år sedan. – Jag tänkte "här kommer jag aldrig att vara igen", säger hon till TT. Men på årets gala är hon tillbaka – med nominering för bästa kvinnliga biroll.

Inför Sverigepremiären av "The danish girl" på fredag har skådespelarna Alicia Vikander och Eddie Redmayne tagit sig till landet där storyn om Gerda och Lili delvis utspelar sig.

Omringade av Gerda Wegeners konstverk, på museet Arken utanför Köpenhamn, sitter brittiske filmstjärnan Eddie Redmayne tillsammans med kvinnan som gestaltar självaste Gerda Wegener i dramat "The danish girl" – hyllade Alicia Vikander. Hon spelar konstnärinnan vars make gradvis förstår att han är en kvinna i en mans kropp och till sist genomgår en könskorrigering.

"Surrealistiskt"

Alicia Vikander berättar om sina känslor inför Oscarsnomineringen för sin roll i filmen.

– Det känns totalt surrealistiskt, säger hon.

Stjärnskottet har fått vänja sig vid att prestigefyllda nomineringar och priser regnar över henne. Utöver mäktiga Oscars- och Golden Globe-nomineringar har hon tagit hem en Critics Choice Award för bästa kvinnliga biroll i "The danish girl".

Och bara häromdagen knep hon en Screen Actors Guild award i samma kategori.

– Jag var däruppe på scenen, men kommer faktiskt inte ihåg så mycket. Det var överväldigande och så mycket att ta in. Men det var underbart, säger Alicia Vikander till TT.

Oscarsgalan väntar

Om några veckor står hon på Oscarsgalans röda matta.

– Det är helt galet att jag ska på den galan.

Hon är inte särskilt nervös, mest bara väldigt glad.

– Det är ju en kväll att få vara tillsammans med kollegor och vänner, säger hon till TT.

TT: Vad skulle en Oscar betyda för dig?

– För mig är det en vinst att bara vara där.

BJÖRN LINDGREN /TT Nyhetsbyrån
Svenska stjärnskottet Alicia Vikander och brittiske filmstjärnan Eddie Redmayne inför Sverigepremiären av "The danish girl" på fredag.