Sport

Viktig straffseger för Färjestad

Färjestads Johan Nilsson uppvaktas efter 1–1-målet i 3–2-segern borta mot Skellefteå.
Färjestads Johan Nilsson uppvaktas efter 1–1-målet i 3–2-segern borta mot Skellefteå.

Färjestad bortaslog seriesuveränen Skellefteå med 3–2 sedan Mikael Johansson avgjort straffläggningen med ett skott i krysset.Tvåpoängaren var viktig för Karlstadlaget som jagar en kvartsfinalplats.– En högklassig match i ett grymt tempo, säger Färjestads tränare Tommy Samuelsson.

– Det är bara att gratulera Färjestad till extrapoängen. De var hetare och mera desperata än oss så vi får vara nöjda med en poäng, säger Skellefteås tränare Hans Wallson.

Färjestad inledde matchen med intensiv skridskoåkning och hård press på Skellefteås backar. Laget hade bara två segrar på de sex senaste matcherna, men visade nu direkt att man var ordentligt laddade för att vända den trenden.

Hemmaledning

Men det blev hemmalaget som tog ledningen i numerärt överläge efter 2.50. Färjestads box hamnade för nära det egna målet så att Patrik Zackrisson från nära håll kunde direktskjuta 1–0.

– Vi börjar matchen bra och tappar inte modet efter deras ledningsmål utan kan fortsätta att hålla hög press på dem, säger Tommy Samuelsson.

Färjestads aggressiva spel gav utdelning och 1-1-kvittering efter 9.09 när Joakim Nygård, kanske bäst av alla i den här laddade matchen, efter stenhård forechecking kunde ta pucken av Skellefteås back Alexander Urbom och passa Milan Gulas. Tjecken rundade kassen och passade pucken tillbaka till Nygård som tryckte in kvitteringen.

Strax efteråt tvingades Färjestads center Joel Eriksson Ek utgå, våldsamt tacklad av – sin lagkompis Ole Kristian Tollefsen. Norrmannen missade Skellefteåspelaren Andrew Calof men fick i stället in en fullträff på Eriksson Ek som blev liggande.

– Jag vet faktiskt inte hur det är med honom. Det var en överkroppsskada så vi får hoppas att det inte är så farligt. Han är viktig för oss, säger Tommy Samuelsson.

Pesonen tillbaka

I Skellefteå gjorde stjärnforwarden Janne Pesonen comeback efter 30 matchers skadefrånvaro och assisterade till 2–1-målet i början av slutperioden. Målskytt var Andrew Calof och på nytt utnyttjade hemmalaget ett numerärt överläge på bästa sätt.

– Skellefteå är dödliga i sitt powerplay, säger Tommy Samuelsson.

Pesonen kunde också ha avgjort matchen men missade den sista straffen.

– Kul att se Janne igen. Med tanke på att han varit borta i tre månader spelade han bra. Han har nog mycket mjölksyra i kroppen, säger Wallson.

Strax efteråt revanscherade sig Färjestadsbacken Ole Kristian Tollefsen för sin olyckliga tackling med en drömpassning till Martin Röymark som kunde kvittera och ta matchen till förlängning.