Nyheter Världen

Viktiga veckor i flyktingkrisen

Många EU-möten om flyktingkrisen väntar EU-ledarna. Arkivbild
Många EU-möten om flyktingkrisen väntar EU-ledarna. Arkivbild

Med det brittiska avtalet i hamn kan övriga EU lägga allt fokus på flyktingkrisen.Avgörande veckor väntar för hela unionens framtid.

Om framgång bara räknades i antalet möten så skulle EU kunna slå sig för bröstet för sina insatser i flyktingkrisen. Den här veckan hålls ett särskilt möte i Österrike om flyktingrutten på västra Balkan (onsdag) och ett extrainsatt migrationsministermöte i Bryssel (torsdag).

Sedan följer ett nyinsatt toppmöte med Turkiet nästa vecka, ytterligare en migrationsministerträff veckan därpå och sedan ännu ett toppmöte med flyktingfokus, den 17–18 mars. Däremellan väntas dessutom EU-kommissionen den 2 mars redovisa sina planer för framtida asylsystem.

Afghaner stoppas

Utanför möteslokalerna ser dock verkligheten fortsatt eländig ut. Dåligt väder har visserligen gjort att färre flyktingar än på länge har anlänt till de grekiska öarna på sistone. I gengäld finns en växande kris vid gränsen mot Makedonien, dit tusentals afghaner inte längre släpps in.

Greklands migrationsminister Ioannis Mouzalas hoppas på en snar lösning, samtidigt som han fräser rejält åt agerandet från framför allt de så kallade Visegrad-länderna: Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern.

– Inte bara har Visegrad-länderna inte tagit in en enda flykting – de har heller inte ens skickat tält eller filtar, fnyser Mouzalas i grekiskt tv, enligt Reuters.

Växande irritation

Italien fnyser i sin tur över Österrike och dess beslut om dagliga tak på hur många som släpps igenom landet och får söka asyl. Även om en viss förståelse också uttrycks för situationen.

– Österrike har en sjundedel av Italiens invånare men har ändå fler asylsökande. Men att stänga gränserna är helt fel väg att lösa problemet på, sade premiärminister Matteo Renzi i Rom på måndagen, enligt APA.

I Tyskland fnyser samtidigt regeringstalesmannen Steffen Seibert över de egna medborgarna – åtminstone dem som i förra veckan blockerade infarten till en flyktingförläggning i Clausnitz i det forna DDR.

– Hur kallhjärtad och feg måste man vara om man placerar sig framför en flyktingbuss och svär och skriker för att skrämma dem därinne, däribland flera kvinnor och barn? frågade sig Seibert på en presskonferens på måndagen.