Nyheter Toppnyheter

Viktigt steg i krånglig process

Oppositionsmedlemmar håller upp sina id-kort och skriker "vi vill ha validering" sedan ett valideringscenter stängt i Caracas, trots att myndigheterna lovat att alla center skulle hålla öppna till dess att ingen stod i kö.
Oppositionsmedlemmar håller upp sina id-kort och skriker "vi vill ha validering" sedan ett valideringscenter stängt i Caracas, trots att myndigheterna lovat att alla center skulle hålla öppna till dess att ingen stod i kö.

Oppositionen i Venezuela uppger att den har kommit ytterligare ett steg på vägen i processen att få till stånd en folkomröstning för att avsätta landets president Nicolás Maduro.

– Antalet underskrifter har klart överträffat det minimital som krävdes, säger Vicente Bello som koordinerar oppositionens försök att få till folkomröstningen.

I det här steget var oppositionen tvungen att bekräfta att tiotusentals insamlade namnunderskrifter var korrekta på bara några dagar, och människor fick lämna sina fingeravtryck hos myndigheterna. Fredagen var den femte och sista dagen för detta.

Valmyndigheten har nu 20 dagar på sig att granska och bekräfta detta.

Lång kö

En av alla som skulle validera sin underskrift var Félix Rodriguez i staden Maracay. Han gick från jobbet för att skriva under, frustrerad över landets och sin egen dåliga ekonomi och brist på mat.

– Priserna går upp varje dag, vid sidan av matbristen. Oavsett om du har pengar eller inte har du problem, säger han.

I Maracay öppnade valmyndigheten där han skulle validera sin underskrift sent, för att spara elektricitet. Kön ringlade sig lång flera kvarter i den 30-gradiga värmen och för Rodriguez slutade det med att ha var tvungen att lämna kön och skynda tillbaka till jobbet.

– Jag tog en stor risk genom att lämna arbetet, förklarar han argt. Jag kommer inte kunna validera min signatur.

Även i Caracas protesterade oppositionsmedlemmar genom att hålla upp sina id-kort och skrika "vi vill ha validering" sedan ett valideringscenter stängt, trots att myndigheterna lovat att de skulle hålla öppna till dess att ingen stod i kö.

Byråkratisk process

Av de 1,3 miljoner insamlade namnunderskrifterna, var åtminstone 200 000 tvungna att bekräftas för att kunna gå vidare till nästa steg i processen, med ett minimum i varje delstat.

Nästa steg i den byråkratiska processen är att samla in 3,9 miljoner röster. Oppositionen jobbar mot klockan. Om Maduro skulle förlora en folkomröstning i år skulle ett nytt presidentval hållas. Om den i stället hålls efter den 10 januari nästa år skulle hans vicepresident ersätta honom, om han förlorade.

Maduro har tidigare själv gått ut och sagt att det inte kommer att ske någon folkomröstning i år.

Oppositionen, som kontrollerar parlamentet efter en klar seger i parlamentsvalet i december, anklagar regeringen för misskötsel av det krisdrabbade landet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset