Sport

Viljan att vinna har gått i arv

Mångsidiga friidrottaren Bianca Salming hoppas slåss om en plats bland de tre bästa i sjukamp junior-VM.
Mångsidiga friidrottaren Bianca Salming hoppas slåss om en plats bland de tre bästa i sjukamp junior-VM.

Bianca Salming siktar högt inför junior-VM i friidrott.Utan att ha särskilt mycket koll på vilka motståndare hon ska tampas med.– Jag vet inte riktigt vilka jag möter. De är säkert bra, men jag vill vara bland de tre främsta i varje gren och slåss om medalj, säger den 17-åriga sjukamparen.

Att bara hålla på med en idrott har aldrig varit någonting för Bianca.

– Jag vill ha mycket att göra och utmana mig själv i många grenar. Att bara hålla på med en sak passar inte mig, säger Bianca, som har svårt att utse någon favoritgren.

– Spjut är roligast, men jag är nog säkrast i höjdhopp. Fast det känns som om jag utvecklats i alla grenar, säger Bianca, vars personliga rekord (5 596 poäng) sattes i maj.

– Men jag är i mycket bättre form nu och jag vill nå upp emot 6 000 under EM, det tror jag är möjligt, säger Bianca, som i synnerhet har fokuserat träningen på att bli snabbare för att utvecklas i löpgrenarna och i längdhoppet.

Vill behålla lugnet

Bianca Salming har också jobbat med att förbättra förmågan att behålla fokus.

– Jag har mycket humör och har lätt att bli för ivrig. Om inte tekniken stämmer i de första försöken i kastgrenarna gäller det att hålla sig lugn och det har jag haft svårt för tidigare.

Pappa – hockeyikonen Börje – kommer att vara ett viktigt stöd på läktaren i Bydgozcz under junior-VM, precis som han brukar vara när Bianca tävlar.

– Det är viktigt, han är ett stöd för mig. Han är alltid lugn, vi är rätt olika på det sättet. Det vi har gemensamt är nog viljan att vinna och att bli bäst, det har jag nog ärvt, säger Bianca.

Långtifrån färdig

Landslagsledaren Jonas Anshelm tror att Bianca Salming kommer att bli en riktigt bra sjukampare.

– Hon har absolut de fysiska förutsättningarna, men är långtifrån färdig. Det är viktigt att Bianca kan tygla sitt temperament och får ut sin energi på rätt sätt i tävlingsmomenten. Men det är mycket som ska stämma och hon ska prestera i sju grenar, det är inte så lätt, säger Jonas Anshelm.

Bianca ser fram emot att kunna vara med och slåss om medaljer i JVM.

– Jag har varit lite nervös, men det kommer att släppa när tävlingarna kommer i gång. Det ska bli jätteroligt att tävla, det känns som om formen är som den ska vara.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset