Nyheter Världen

Vill förhandla om norsk gisslan

Filippinsk polis i ett gemensamt uttalande med militären efter att kanadensaren John Ridsel mördades i april. Arkivbild.
Filippinsk polis i ett gemensamt uttalande med militären efter att kanadensaren John Ridsel mördades i april. Arkivbild.

Den filippinska regeringen har gått med på att förhandla med islamistiska extremister som håller norrmannen Kjartan Sekkingstad som gisslan sedan september 2015.

En talesperson för presidenten Rodrigo Duterte bekräftar i en intervju med en filippinsk radiostation att regeringen har skickat sändebud för att förhandla direkt med Abu Sayyaf-gerillan, vars ledare har svurit trohet till terrorörelsen IS.

Försöket till förhandlingar ska ha kommit till stånd efter hot om att Sekkingstad i annat fall skulle mördas. I april i år mördades kanadensaren John Ridsel av Abu Sayyaf-gerillan efter att tidsfristen för att betala en lösesumma hade gått ut. Han togs tillfånga samtidigt som Kjartan Sekkingstad, en filippinsk kvinna och ytterligare en kanadensisk man

– Jag har sagt att jag är öppen för att prata med dem i ett försök att rädda livet på norrmannen. Vi försöker få alla frisläppta, men vi kommer inte att diskutera några lösesummor, säger presidentens fredsrådgivare Jesus Dureza till tidningen The Standard.

Tidigare uppgifter har gjort gällande att det har krävts 175 miljoner kronor i lösesumma för norrmannen.

Den islamistiska extremistgruppen ägnar sig huvudsakligen åt just kidnappningar i syfte att kräva stora lösesummor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset