Nöje Musik TV Metro Music

"Vill göra Worldvision Song Contest"

Ukrainas Jamala jublar under Eurovision-finalen. Snart kan tävlingen ställa fler världsdelar mot varandra. Arkivbild.
Ukrainas Jamala jublar under Eurovision-finalen. Snart kan tävlingen ställa fler världsdelar mot varandra. Arkivbild.

De ansvariga för Eurovision Song Contest 2016 vill arrangera en global tävling. Visionen är ett Eurovision, ett Asiavision och ett Americavision – med gemensam final.

Eurovision har kallats världens största musiktävling och lördagens final följdes av 200 miljoner tittare.

Nu hoppas arrangörerna på en mångdubbelt större publik i framtiden, rapporterar SVT:s Kulturnyheterna.

– Eurovision är ett lysande exempel på broadcast-tv som fortsätter växa och vinna nya territorier. Nu sänds det i fler länder, det sänds i USA och Kina för första gången. Jag tror att tävlingen kommer att växa ännu mer, säger Martin Österdahl, exekutiv producent för ESC2016, till SVT:s "Gomorron Sverige".

I mars kom nyheten att den europeiska radio- och tv-unionen EBU tecknat ett avtal med det australiska tv-bolaget SBS för att arrangera en Eurovision-liknande tävling i Asien och Stillahavsområdet.

Martin Österdahl säger att ett alternativ som diskuteras är att ha deltävlingar på olika kontinenter och gemensam final. Tillsammans skulle Eurovision, Asiavision och Americavision kunna bli Worldvision.

– Ja, det finns sådana ambitioner och tankar inom EBU och Eurovision centralt. Det har funnits förfrågningar om att göra någonting i Amerika och en idé om att göra något i Asien. Vi får se var det landar.