Sport

"Vill ha det förbaskade bältet"

Alexander Gustafsson har inlett vägen tillbaka mot mästartiteln.
Alexander Gustafsson har inlett vägen tillbaka mot mästartiteln.

Han har varit där två gånger och förlorat.Vägen till en ny titelmatch går via polacken Jan Blachowicz.– Jag vill ha det där förbaskade bältet, säger MMA-fajtern Alexander Gustafsson.

"De kommer aldrig tillbaka".

Det var så man sade om de gamla mästarna. Hade de åkt på en tung förlust var chansen borta.

Sanningen har reviderats och är inte lika självklar i oktagonen som i boxningsringen. I Alexander "The Mauler" Gustafssons huvud får den inte plats alls.

Två raka förluster

Den 29-årige MMA-svensken förlorade båda sina fajter förra året: mot Anthony Johnson i Tele2 Arena i januari och mot Daniel Cormier, UFC-mästare i lätt tungvikt, i Houston i oktober.

När han gör sig redo för mötet med förre träningskompisen Jan Blachowicz i Hamburg den 3 september tänker han ändå titeltankar – även om han i intervju efter intervju i en källare på Ringvägen i Stockholm varnar för den rutinerade polacken.

– Han är lugn och sansad. Det är det som gör honom farlig. Och han är bekväm i alla lägen. Samtidigt är det ett steg på vägen. Jag vill gå om titeln igen. Det är min morot, säger Gustafsson.

Den svenske kampsportsstjärnan är säker på att det blir seger i Hamburg och lika övertygad om att han har vad som krävs för att lägga beslag på mästarbältet – men det har hänt att han tvivlat på sin förmåga, inte minst efter de senaste förlusterna.

– Det finns i tankarna: "Är man till räckligt bra? Har jag nått mitt bästa?".

"Kan bli bäst"

TT: Hur skjuter du undan sådana tankar?

– Jag tränar. Hårdare och hårdare och hårdare. Och jag vet att jag har mycket kvar att hämta, att jag kan bli bäst i världen.

Den 9 juli gör Daniel Cormier och exmästaren Jon Jones upp om titeln i Las Vegas. Det är den nivån Gustafsson ska tillbaka till och han har gott om tid på sig.

– Man kan inte trolla och det är den hårda vägen tillbaka som gäller. Men jag har det (en titelmatch) i bakhuvudet och jag har många år kvar på karriären.