Nyheter Sverige

Vill ha utredning om polisavbrott

Värmlandspolisens telefoni och datatrafik var till stora delar helt utslagen under 13–14 timmar. Arkivbild.
Värmlandspolisens telefoni och datatrafik var till stora delar helt utslagen under 13–14 timmar. Arkivbild.

Vid polisen i Karlstad har det rests krav på utredning efter att Värmlandspolisens datatrafik varit avbruten i 13-14 timmar.En avgrävd Telia-kabel var orsaken, enligt Mats Nylén, kommunikationschef på polisregion Bergslagen.

Under avbrottet fick polisanmälningar i Värmland tas upp för hand eller i andra reservsystem, och kommunikationen begränsades till larm och ledningscentralens utbyte med andra enheter.

– Det där var inte alls bra, säger Stefan Wickberg, presskommunikatör på Värmlandspolisen.

Han vill se en omfattande analys av systemets sårbarhet och pekar på att det långa avbrottet fick en del kollegor att sköta sina jobb med privata mobiltelefoner då polisens IP-telefoni slogs ut. Vissa enheter tvingades lägga ned ordinarie verksamhet.

Systemet var igång igen först vid klockan två under natten till onsdagen. Polismyndigheten har begärt mer information om händelsen från Telia.

– Beroende på vilken information de lämnar till oss får vi fundera vidare på om det behöver göras något eller om det helt enkelt inte hade gått att undvika. Vi ska utreda frågan vidare, säger Mats Nylén.

Enligt Inger Gunterberg, pressansvarig på Telia, ska företaget i ett första skede undersöka vad som har orsakat avbrottet.

– Vi har ännu ingen information om vad som egentligen har hänt. Innan vi fått de svaren kan vi inte dra några slutsatser alls.

Samma kommunikationssystem har på bara några år varit utslaget flera gånger tidigare, fast då har det rört sig om betydligt kortare avbrott, enligt Torbjörn Ahlstedt, säkerhetshandläggare hos Polisen i Bergslagen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset