Sport

Vill inte kommentera dopningskonkurrenten

Jennie Johansson.
Jennie Johansson.

Hon har varit dopningsavstängd, åkt fast igen – men är för tillfället friad.Bröstsimsstjärnan Jennie Johanssons OS-konkurrent Julia Jefimova kan dock bli utslängd på nytt – om IOK stoppar ryskt OS-deltagande.

Vid en pressträff på fredagen ville dock inte svenskan kommentera soppan kring Jefimova och Ryssland. Världsmästaren på 50 meter bröstsim, som tävlar på dubbla distansen i OS, sade till TT:

– Jag har valt att fokusera på mig själv och vad jag ska göra på OS. Jag vill inte kommentera något om det nu.

Jefimova – med fyra VM-guld på bröstsimsdistanserna – var nyligen avstängd i 16 månader för dopning och åkte i början av året fast för att ha använt meldonium, preparatet som förbjöds vid nyår.

Kritisk på Twitter

Men efter att internationella dopningsbyrån Wada höjde gränsvärdet för de som testades positivt precis efter nyår, lyftes avstängningen på Jefimova. Något som Johansson var starkt kritiskt mot på Twitter när beskedet nyligen kom: "Det är inte rättvist att rena idrottare ska tvingas tävla mot fuskare!", skrev Johansson.

I torsdags stoppades rysk friidrott från OS och Internationella olympiska kommittén (IOK) kommer under de närmaste dagarna att ta beslut om Ryssland ska stoppas helt från deltagande i Rio efter uppgifterna i McLaren-rapporten om att ryska staten ligger bakom systematisk dopning.

"Någon har gjort fel"

Simningens förbundskapten Ulrika Sandmark vill inte heller kommentera Rysslands vara eller icke vara, men säger om meldoniumsoppan:

– Det är tråkigt att det har blivit så konstigt med meldonium, där har man gjort fel. Först dömer man dem, sedan gäller helt andra gränser än vad man sagt från början. Någon har gjort något fel, oskyldiga har säkert också drabbats, och det irriterar mig.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset