Nyheter Sverige

Vill se rimliga vinster i välfärden

Ilmar Reepalu (S), tidigare kommunalråd Malmö, har regeringens uppdrag att utreda vinster i välfärden. Arkivbild.
Ilmar Reepalu (S), tidigare kommunalråd Malmö, har regeringens uppdrag att utreda vinster i välfärden. Arkivbild.

Det blir inget totalförbud mot vinster i välfärden. Däremot bör vinstutdelningarna hållas på en rimlig nivå, omkring tre procent, säger Ilmar Reepalu (S) i en intervju med Sydsvenskan.

Ilmar Reepalu som har regeringens uppdrag att utreda vinster i välfärden säger att han inte tror på att förbjuda aktiebolag att driva skattefinansierad verksamhet inom exempelvis skola och omsorg. Men han anser att vinstutdelningarna bör ligga på en rimlig nivå.

En avkastning på omkring tre procent kan vara rimlig för ett välfärdsföretag, anser han.

– En del tolkar det som att alla vinster ska bort från välfärdsektorn. Men jag tolkar mina direktiv som att jag ska bedöma vad som är rimlig avkastning på det riskkapital företag går in med, säger Reepalu till Sydsvenskan.

"Direkt kontraproduktivt"

Vårdföretagarna kritiserar Ilmar Reepalus uttalande om vad som är en rimlig tillåten vinstutdelning för ett företag inom välfärden.

– Ska aktiebolag fungera kan man inte ha den här typen av regleringar. Ett aktiebolag måste kunna dela ut vinst. Särskilt när det gäller små företag är det viktigt för att företaget ska kunna växa, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.

– Ilmar Reepalu säger att han vill se fler små företag inom välfärden. Det här förslaget skulle göra att småföretagen slås ut på kort tid. Det är direkt kontraproduktivt, fortsätter han.

V vill ha bort vinstjakten

Vänsterpartiet räknar med att Ilmar Reepalus utredning kommer att gynna partiets intressen.

– För oss är det viktiga att vinstjakten försvinner i välfärden och vi ser att det är det som kommer att ske, säger Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet.

– Vi ser det som att Reepalu är på väg att lägga ett förslag som gör att de som är ute efter vinster i välfärden inte kommer att ha utrymme där längre, riskkapitalbolagen framför allt, fortsätter han.