Nyheter Ekonomi Världen

Vill se Zarif pressad om rättigheter

Demonstranter vid riksdagshuset i samband med att Irans utrikesminister besöker Sverige och regeringen.
Demonstranter vid riksdagshuset i samband med att Irans utrikesminister besöker Sverige och regeringen.

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarifs besök i Sverige följs med skepsis av exiliranier. Många befarar att krav på mänskliga rättigheter i landet ska hamna i skuggan av viljan att göra affärer.

– Den här resan är en del i en rad resor som Zarif och andra iranska ministrar gjort för att uppmuntra till investeringar i Iran. Och det är kanske väldigt intressant för europeiska länder, Iran är ju en stor marknad. Men jag är oroad för att situationen för de mänskliga rättigheterna i landet glöms bort, säger författaren, journalisten och exiliraniern Naeimeh Doostdar till TT.

Hon lämnade Iran efter att ha fängslats i samband med presidentvalet 2009 och bor sedan flera år i Malmö.

Hoppas på kritik

Doostdar lyfter fram den begränsade yttrandefriheten i Iran, fängslandet av oliktänkande, de många avrättningarna, liksom situationen för minoriteter och kvinnor.

Hon hoppas att utrikesminister Margot Wallström ska våga lyfta människorättsfrågor vid mötet med Zarif.

– Vi får se... Utrikesministern har flera gånger reagerat kring mänskliga rättigheter i olika delar av världen. Och vi som journalister och människorättsaktivister, vi förväntar oss det. Även om man vill ha en bra relation till Iran kan man åtminstone nämna att man oroar sig för den nuvarande situationen, säger hon.

Protest mot besöket

Även Iranska rikförbundet i Sverige (IRIS), som beskriver sig som en politiskt och religiöst obunden förening, hoppas att regeringen ska pressa Zarif.

– Vi vill att Wallström, eller statsministern, ska försöka påminna omvärlden om att man inte har stängt ögonen för mänskliga rättigheter och bara bryr sig om ekonomiska rättigheter, säger Shahpour Hajinejad, styrelseledamot i IRIS.

Vid lunchtid på onsdagen hålls en protest vid Mynttorget i Stockholm mot Zarifs besök, arrangerad av organisationen Förenade föreningar för ett fritt Iran (FFFI).

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset