Nyheter Ekonomi Sverige

Vill smuggla flyktingar över Öresund

Ett nybildat danskt nätverk, Medmenneskesmuglere, säger sig vara redo att smuggla papperslösa flyktingar över Öresund till Sverige. ARKIVBILD.
Ett nybildat danskt nätverk, Medmenneskesmuglere, säger sig vara redo att smuggla papperslösa flyktingar över Öresund till Sverige. ARKIVBILD.

Medmenneskesmuglere – så kallar sig ett nytt danskt nätverk som säger sig vara redo att smuggla papperslösa flyktingar till Sverige.Men Öresund övervakas av Kustbevakningen med flygplan och fartyg – ett arbete som förstärktes i december i fjol.

Från småbåtshamnar i Köpenhamnsområdet ska nätverket starta resan mot Sverige. Privatpersoner behöver ställa upp genom att låna ut sina båtar. Poängen är att kringgå id-kravet för resande mot Sverige vid Köpenhamns flygplats Kastrup – som stoppar papperslösa flyktingar med Sverige som slutdestination.

– Vi försöker hitta andra vägar för att föra flyktingarna till trygghet, nu när politikerna inte tar sitt ansvar, säger Annika Holm Nielsen, som kandiderade till vänstergröna Enhedslisten vid senaste folketingsvalet, till danska TV2 Lorry.

Inget till sjöss

Förutom att smugglingen är olaglig varnar Kustbevakningen för riskerna ur ett sjösäkerhetsperspektiv.

– Ytterst få flyktingar är simkunniga och få har sjövana. Det ställer krav på den som vill föra dessa personer över havet den här årstiden. Jag tror inte att syftet är att riskera någons liv, men det kan bli konsekvensen, säger Mattias Lindholm, kommunikatör hos Kustbevakningen, till TT.

Några följder till sjöss med anledning av den tillfälliga gränskontrollen eller de nya id-kraven kan inte Kustbevakningen rapportera om i nuläget. Men uttalandena från nätverket Medmenneskesmuglere är kända.

– Men vi har ännu inte sett någonting på sjön i Öresund som tyder på att de har börjat, säger Lindholm.

Gränspolisen i region syd följer allt noggrannare händelseförloppet och skannar till exempel av vad som yppas på sociala medier.

Fritidsbåtar sticker ut

Så här i vintertid kan det vara svårare för människosmugglare till havs att inte bli upptäckta.

– Fritidsbåtar sticker ju ut mer så här års än under sommartid, säger Lindholm.

Trots att människosmugglare riskerar fängelse är Annika Holm Nielsen beredd att bryta lagen.

– Vi offrar väldigt lite genom att ta den risken, i jämförelse med det alla dessa människor hade riskerat genom att stanna eller de risker de tagit på vägen hit, säger hon till tv-kanalen.

331 asylsökare

Måndagen när id-krav infördes blev antalet asylsökande 331 personer i Sverige, enligt Migrationsverket. Knappt 2 000 personer har sökt asyl i Sverige de senaste sju dagarna. Hur id-kravet påverkar antalet asylsökande är ännu för tidigt att säga, enligt Migrationsverkets presstjänst.

Enligt vad TT erfar kommer regeringen på torsdag, den 7 januari, att förlänga de tillfälliga gränskontrollerna i Sverige med 30 dagar.

Om gränskontrollerna införts under sommaren hade båtar med flyktingar kanske redan varit i Sverige, resonerar Mattias Lindholm:

– Det är ju väldigt hypotetiskt. Men vi är väldigt glada att det inte kommer båtar så här års. Om du ramlar i vattnet och inte blir upplockad väldigt snabbt så är risken stor att du blir så kraftigt nedkyld att du dör.

Drago Prvulovic/TT
"Bilden av Öresundsregionen som en gränslös arbetsmarknads- och näringslivsregion är i det internationella perspektivet redan skadad", skriver kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Arkivbild.