Nöje TV

Vill väcka frågor i "Let's dance"

Rickard Söderberg rörde upp starka känslor i förra veckans avsnitt av "Let's dance". "Det går inte att toppa", säger han.
Rickard Söderberg rörde upp starka känslor i förra veckans avsnitt av "Let's dance". "Det går inte att toppa", säger han.

Han har hyllats stort för sina danser. Men operasångaren Rickard Söderberg är inte med i "Let's dance" för tävlingens skull. – Vi är här för att göra bra underhållning och väcka viktiga frågor, säger han till TT.

I fredags tillägnade Rickard Söderberg en american smooth till sin make Anders. Efter dansen grät Tony Irving.

– Han dedicerade, i primetime-tv, en dans till sin man och att det finns ett program där man får den möjligheten i dag... Vi har kommit långt. Jag önskar jag hade haft samma möjligheter, sade en tårögd juryordförande i sändningen.

"Älska mer"

En vecka senare har Rickard Söderberg och hans danspartner Maria Zimmerman knappt hunnit smälta de starka reaktionerna.

– Jag fick en sådan otrolig nätkärlek efteråt och för mig är det det största, det finaste. För det betyder inte bara att vi får kärlek för vår dans utan också att människor talar om frågan och säger att vi behöver en värld där vi respekterar och älskar varandra mer, i stället för att hetsa och hata, säger Rickard Söderberg.

Tenoren är en välkänd hbtq-debattör och utsågs så sent som i februari till årets homo/bi/trans på QX-galan. Han säger också att inte är med i "Let's dance" för att tävla utan "för att göra bra underhållning och väcka viktiga frågor".

Steppar i trappa

Den här veckan ska Rickard Söderberg och Maria Zimmerman underhålla med en fartfylld quickstep.

– Det är jättebra att vi har den här dansen nu för det går inte att göra samma sak som förra veckan. Nu svänger pendeln åt andra hållet, nu gör vi ett nummer som fokuserar på lusten och glädjen, säger han.

Numret är en hyllning till Fred Astaire och det blir således en hel del steppande.

– Vi har, vad jag har förstått, det längsta steppnummer som har gjorts i "Let's dance". Vi gör det i en trappa, bara för att göra det lite svårare, säger Rickard Söderberg.

Två danser

Och som om det inte var nog med det – i veckan ska dansparen för första gången göra två danser var.

Samtliga deltagare ska vara med i ett "Broadway battle" där de gör varsitt kort Broadway-inspirerat nummer.

– Vår dans är jättekonstig och dessutom kommer jag att dansa i två decimeter höga klackar. Vi har gjort det så jäkla svårt för oss, säger Rickard Söderberg.

"Let's dance" sänds i TV4 på fredag klockan 20.00.

Henrik Montgomery / TT
Rickard Söderberg och Maria Zimmerman visar prov på ett vågat lyft som tv-tittarna kommer att få se mer av i veckans "Let's dance".
Henrik Montgomery / TT
Operasångaren Rickard Söderberg dansar med Maria Zimmerman i "Let's dance".
Henrik Montgomery / TT
Rickard Söderberg är en av sju deltagare som är kvar i årets "Let's dance". "Alla som är kvar är svinduktiga, alla har något uttrycka, alla vill var kvar och jag älska allihop. Vi kommer så otroligt bra överens och det är en sorg varje vecka när någon åker ut", säger han.

Läs också