Sport

Vilt kämpande Modo slog Luleå

Modos Emil Pettersson, tvåa från vänster, satte 3–1-målet borta mot Luleå. Arkivbild.
Modos Emil Pettersson, tvåa från vänster, satte 3–1-målet borta mot Luleå. Arkivbild.

Kvalspöket jagar Modo – den motivationen räckte för att slå fjärdeplacerade Luleå med 3–1 i SHL-hockeyn.– Ja, vi är grymt motiverade, varje match är som en slutspelsmatch för oss nu, säger Victor Olofsson som visade vägen med sitt 1-0-mål.

Trettonplacerade Modo har nu sju poäng upp till Rögle ovanför kvalstrecket, med sju omgångar och 21 poäng att spela om.

– Jag tror vi klarar oss undan kvalspelet, och det är den känsla vi alla har i laget, säger Victor Olofsson.

Men den kommande veckan bjuder på mardrömsmotstånd för ångermanlänningarna: Ett dubbelmöte mot Skellefteå (borta, hemma) följt av Frölunda i Örnsköldsvik kommande lördag.

– Hmm, Skellefteå är Skellefteå, det blir tufft. Men jag tror det passar oss med tufft motstånd just nu, säger Victor Olofsson.

Buffalo Sabres

Den Modo-fostrade 20-åringen var en av matchens bästa spelare. Gång på gång tog han sig igenom Luleås försvar, sköt på mål och drog på sig utvisningar.

– Det kändes bra, jag var pigg i benen från start och vår kedja skapade en hel del, säger Victor Olofsson.

20-åringen är tingad av NHL-laget Buffalo Sabres. Men hans stora förebild inom hockeyn är inte någon av Modos stora NHL-exporter, exempelvis Peter Forsberg eller Markus Näslund.

– Det är faktiskt min storebror Jesper som spelar i Karlskrona, säger Victor Olofsson.

Luleå började starkast och var nära att ta ledningen efter sju minuter när Toni Rajala kom helt fri med Adam Reideborn. Modomålvakten räddade och pucken hamnade hos Victor Olofsson.

Modoanfallaren störtade mot Luleåkassen och sköt hårt från tekningscirkeln – och trodde först att Joel Lassinantti räddat.

– Men den tog i plocken och föll ned bakom honom och gick i mål, det kändes skönt, säger Victor Olofsson efter sitt trettonde mål för säsongen.

Tredje raka

Luleå lyckades kvittera i slutet av perioden genom Peter Cehlarik.

Norrbottningarna jagade sedan ett ledningsmål men effektiviteten saknades.

Imponerande försvar av Modo var en av förklaringarna, men Adam Reideborns storspel i kassen var kanske den viktigaste faktorn. Han räddade 37 av 38 skott.

När Luleå tryckte på som mest i slutet kunde Modo ta ledningen, 1–2, genom Ilari Filppula, Emil Pettersson fastställde sedan slutresultatet i tom kasse.

Luleå fick därmed inkassera sin tredje förlust i rad.