Nyheter Sverige

Vintervädret poppis bland fästingar

Det milda vintervädret har varit gynnsamt för fästingarna, som varit vakna längre än vanligt. Arkivbild.
Det milda vintervädret har varit gynnsamt för fästingarna, som varit vakna längre än vanligt. Arkivbild.

Har du upptäckt en fästing på din hund under julhelgerna?Du är troligen inte ensam.Vintern har varit gynnsam för fästingarna – men om kylan kommer kan deras dagar vara räknade.

De milda temperaturerna under december har gjort att fästingarna i landet varit vakna längre än vanligt. Det är först när dygnsmedeltemperaturen sjunker under fyra grader som de går i dvala, förklarar biologen och fästingexperten Kajsa Glemhorn.

– Nu fortsätter de precis som om det vore höst och söker efter föda. Det har blivit allt vanligare de senaste åren med en förlängd säsong för fästingarna, eftersom flera vintrar har haft milt väder i december och januari, säger hon.

Men årets vinterväder är inte enbart av godo för fästingarna. Att snön lyser med sin frånvaro tycker de inte om. En god snötillgång ökar de blodsugande krypens möjligheter att överleva vid en eventuell köldknäpp eftersom snön fungerar som ett värmande täcke för fästingarna när de övervintrar strax under markskiktet.

– Om det blir kallt väder nu är det nog många som kommer att stryka med. Om kylan kommer när det inte finns snö går tjälen ner så pass djupt i marken att fästingarna inte överlever, säger Kajsa Glemhorn.