Sport

Visselblåsaren vill få tävla i OS

Julia Stepanova vädjar i ett brev till IOK om att få tävla i OS i Rio de Janeiro. Arkivbild.
Julia Stepanova vädjar i ett brev till IOK om att få tävla i OS i Rio de Janeiro. Arkivbild.

Hoppet är det sista som överger en.Den ryska visselblåsaren Julia Stepanova vädjar nu till Internationella olympiska kommittén att de ska låta henne tävla i Rio.Men svaret verkar fortfarande bli ett blankt nej.

OS i Rio de Janeiro inleds om mindre än en vecka men 800-meterslöparen Stepanova, som hjälpte till att avslöja det utbredda statsstödda dopningsfusket i Ryssland, hoppas fortfarande på att få tävla under neutral flagg.

Tillsammans med maken Vitalij Stepanov har medeldistansaren skrivit ett brev till IOK, i hopp om att de ska diskutera hennes fall på nytt, eftersom det internationella friidrottsförbundet IAAF har frikänt henne och dessutom lovordat hennes insats i dopningsutredningen.

Har flytt Ryssland

"Vi vill härmed än en gång be IOK:s exekutiva kommitté att omvärdera beslutet om Julia. Som vi har kunnat visa har det förekommit misstag och saker har utelämnats av IOK:s etiska kommitté", skriver paret i brevet.

"Vi tror på att vi kan klargöra att IOK:s beslut att stänga ute tidigare dopningsavslöjande ryska friidrottare inte ska gälla Julia och att hon ska få springa".

Den tidigare dopningsavstängda Stepanova var den som först berättade om dopningsskandalen i en tysk tv-dokumentär, som fick antidopningsorganisationen Wada att starta en utredning. Sedan dess har hon flytt Ryssland och bor nu på hemlig ort i USA, som en säkerhetsåtgärd.

IOK har inte diskuterat

Hennes hopp grusades dock ganska omgående. På lördagskvällen meddelade IOK att Stepanovas fall inte diskuterats på nytt och att det inte skulle tas upp.

– Det slutgiltiga beslutet har redan fattats, säger IOK:s talesperson Mark Adams, trots att IOK samtidigt meddelade att en panel på tre personer nu ska gå igenom samtliga ryska fall, där de olika idrottsförbunden tidigare tagit beslut, och avgöra om någon ändå ska tillåtas att tävla i OS.

Stepanova tilläts av Europeiska friidrottsförbundet att tävla under neutral flagg i EM tidigare i somras, men bröt då 800-metersloppet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset