Nyheter Världen

Visumkrav på färja till Finland

Ett av Finnlines fartyg. Arkivbild.
Ett av Finnlines fartyg. Arkivbild.

Nya visumkrav för asylsökande på färjan från Travemünde till Helsingfors har bara haft marginell effekt, enligt rederiet Finnlines. Men en tysk flyktingorganisation protesterar mot skärpningen.

Under hösten har människor på flykt rest med Finnlines fartyg för att ta sig till Finland. Men före jul uppmanade finländska myndigheter rederiet att förutom pass också kräva giltiga visum, permanenta uppehållstillstånd eller motsvarande handlingar av asylsökande i Travemünde.

– Vi följer myndigheternas anvisningar, säger Liisa Aho, presskontakt på Finnlines.

Enligt henne åker relativt få asylsökande till Finland från Travemünde. Hufvudstadsbladet har tidigare skrivit att det rör sig om ungefär 25 personer per avgång.

– Det är marginellt, inte alls samma mängder som åker med rederierna till Sverige. Dit är det mycket enklare att ta sig. Vår färja går bara sex gånger i veckan, resan tar 26–27 timmar och kostar mer.

Hur många asylsökande Finnlines nekat att gå ombord har Aho inga siffror på.

Myndigheternas begäran kritiseras av den tyska frivilligorganisationen Lübecker Flüchtlingsforum som hjälper flyktingar vidare till Norden.

"Vi har nu många människor från Irak och Syrien som inte har en chans att få komma till sina släktingar och vänner i Finland", skriver organisationen på Facebook.