Sport

VM:s ende svensk har fått upp farten

David Andersson är ende svensk i VM. Arkivbild.
David Andersson är ende svensk i VM. Arkivbild.

David Andersson är skridskoåkaren som efter flera skadefyllda säsonger ska försvara Sveriges färger i skridsko-VM.– Nu har jag hittat den högsta växeln, säger Andersson inför fredagens VM-lopp på 1 500 meter.

VM avgörs i Kolomna strax söder om Moskva. Det är på 1 500 meter som David Andersson är kvalificerad och han är även reserv på 1 000 meter.

Den snart 22-årige Trollhättebon slog igenom som 18-åring och var med i OS i Sotji 2014, men det är först nu som han har hittat tillbaka till nivån för tre vintrar sedan.

– Säsongen före OS fick jag twar och vintern efter så skadade jag mina skenben två dagar före OS och kunde knappt gå. Det var två skitår och förra säsongen fick jag börja om från scratch, säger han till TT.

I vinter har han övertygat med bland annat svenskt rekord på 1 000 meter och en sänkning av sitt personliga rekord på 1 500 meter med över sex sekunder till 1.45,61.

– Det var på hög höjd i Salt Lake City. Men väldigt skönt att se att resultaten är tillbaka. Ambitionen nu är att gå under 1.48 och gå in bland topp 20.

David Andersson har stöd från Sveriges olympiska kommitté (SOK), men har vänt sig till Norges skridskoakademi för att få bra träning.

– Det funkar väldigt bra, det kommer att bli mycket tid i Hamar i sommar. OS i Pyeongchang 2018 är huvudmålet.