Sport Sport-topp

Von Miller avgjorde Super Bowl

Denver Broncos Von Miller firar segern i Super Bowl. Han utsågs till matchens mest värdefulla spelare.
Denver Broncos Von Miller firar segern i Super Bowl. Han utsågs till matchens mest värdefulla spelare.

Det blev inte en match mellan quarterbackstjärnorna i Super Bowl. I stället avgjorde Von Miller för Denver.– Det här är magiskt, något man drömmer om, säger Miller.

Denver Broncos vann lagets tredje Super Bowl med 24–10. Carolina Panthers får fortsätta jaga första segern.

Mycket av förhandssnacket inför en av världens största idrottshändelser, NFL-finalen i amerikansk fotboll, handlade om vad som skulle bli matchen i matchen: två helt olika quarterbackar, i helt olika faser i karriären.

Men årets Super Bowl på Levi's Stadium i Santa Clara, Kalifornien, blev aldrig den giganternas kamp som det spekulerats om. Den snabbe och starke 26-årige Cam Newton, Carolina Panthers stjärna, var hårt uppvaktad under hela matchen och hade bara 18 lyckade passningar av 41.

Miller klev fram

Och Peyton Manning, den 39-årige veteranen som fem gånger utsetts till ligans mest värdefulla spelare, hade nog gärna haft en mer framträdande roll i matchen som kan ha varit karriärens sista.

Efteråt var dock Manning, tidernas äldste quarterback att vinna Super Bowl, nöjd.

– Det här kändes speciellt. Men jag har inte bestämt mig om framtiden, jag måste låta det här sjunka in först, säger han enligt flera medier.

– Nu ska jag dricka en massa öl, Von Miller bjuder.

Denver Broncos Von Miller var bäst på planen. 26-åringen från Dallas lyckades få Newton att fumla med bollen två gånger, något som blev direkt avgörande för matchen.

Första tillfället kom i första perioden. Broncos hade öppnat med ett sparkmål i öppningsförsöket och med sex minuter kvar av första perioden var Miller framme och stal bollen från Newton. Malik Jackson kunde därefter göra matchens första touchdown.

Hade kontrollen

Broncos höll matchen i sitt grepp. I andra perioden utjämnades siffrorna något till 13–7 efter en touchdown med efterföljande poäng för Carolina. Broncos Jordan Norwood skrev NFL-historia efter att han fångat en sparkad boll och sprungit 61 yard (55,8 meter), den längsta löpningen i Super Bowl-sammanhang. Inför sista perioden ökade Denver på ytterligare och gick till sista periodvilan med en stabil 16–7-ledning, efter ännu ett sparkmål.

Sista perioden blev mörk för Cam Newton, som blev av med bollen när Von Miller smög sig upp bakom honom. Det gav Broncos chans att avgöra innanför Carolinas 10-yardslinje. En chans som Denver tog och punkterade matchen till 24–10.

– Vi lät dem prata inför matchen. Vi pratade med våra hjälmar och axelskydd, säger Denvers TJ Ward enligt Denver Post.

– De ville bli berömda, vi ville spela fotboll och bli mästare.

Charlie Riedel/AP/TT
Broncos Von Miller (58) stjäl bollen från Carolina Panthers Cam Newton (1), i en sekvens som avgjorde Super Bowl.
David J. Phillip/AP/TT
Denver Broncos Von Miller and Peyton Manning firar efter segern i Super Bowl.