Nyheter Världen

Vreden kokar åter i Egypten

Vreden kokar åter i Egypten efter den arabiska våren och revolutionerna som slutade med ett nytt autoritärt styre. Arkivbild.
Vreden kokar åter i Egypten efter den arabiska våren och revolutionerna som slutade med ett nytt autoritärt styre. Arkivbild.

Vreden kokar åter på Kairos gator efter den arabiska våren och revolutionerna, som slutade med ett nytt auktoritärt styre. På fredagen ljöd åter slagorden "ner med regimen" under protester som växte till de största på två år.

Den folkliga vreden riktas mot regeringens beslut att lämna över två öar i Röda havet till Saudiarabien, uppger en säkerhetskälla. Men en demonstrant ger en annan bild:

– Jag protesterar på grund av den allmänna situationen i landet, och inte bara på grund av öarna, berättar ingenjören Mohamed Hussein, en av många som trotsade polisens varningar och tog till gatorna i Kairo på fredagen för att visa sitt missnöje. Till den största protesten, som organiserades av sekulära vänsteraktivister, samlades över 1 000 personer.

Tårgas och gripna

Demonstranter i Kairo skanderade "ner med militärstyret" och "ner med regimen", slagord som hördes under upproret mot president Hosni Mubarak under den arabiska våren 2011. I Mohandessin och på flera andra håll avfyrade polisen tårgas mot demonstranter.

Reuters, som hänvisar till två säkerhetstjänstemän, rapporterar att kring 50 personer greps. Andra uppgifter gör gällande att det rörde sig om "minst tolv" gripna.

Khaled Dawud, framstående egyptisk liberal aktivist och skribent, säger att fredagens protester handlar om mycket mer än överenskommelsen med Saudiarabien om öarna. Den slöts när saudiernas kung Salman besökte Kairo förra veckan, och har utlöst en våg av kritik mot den egyptiske presidenten Abd al-Fattah al-Sisi.

Dömts till döden

al-Sisi grep makten i en blodig kupp efter upproret mot den folkvalde islamistiske presidenten Muhammad Mursi 2013. Sisis företrädare har senare dömts till döden, vilket fått hård kritik av både USA och EU.

Protesterna innan al-Sisi grep makten och under den arabiska våren var långt mer omfattande än fredagens demonstrationer. Då deltog miljoner egyptier i vad som utvecklades till regelrätta revolutioner. Sedan Mursi störtades och över 1 000 av hans anhängare dödades har protester utan polistillstånd förbjudits. Därefter har myndigheterna ofta slagit till hårt när Mursianhängare ändå vågat sig ut på gatorna för att demonstrera.

Muslimska brödraskapet, som Mursi hade anknytning till, har också förbjudits och stämplas som en terroristgrupp. Tusentals av dess medlemmar har fängslats. Tillslagen under al-Sisis styre har också riktat in sig på sekulära dissidenter och vänsteraktivister, som stödde störtandet av Mursi men som senare har vänt sig mot al-Sisi.