Nyheter Världen

Vreden kokar åter i Kairo

Vreden kokar åter i Egypten efter den arabiska våren och revolutionerna som slutade med ett nytt aukoritärt styre. Arkivbild.
Vreden kokar åter i Egypten efter den arabiska våren och revolutionerna som slutade med ett nytt aukoritärt styre. Arkivbild.

Vreden kokar åter på Kairos gator efter den arabiska våren och revolutionerna, som slutade med ett nytt auktoritärt styre. I dag ingrep kravallutrustade poliser med tårgas mot demonstranter i Kairo.

Vreden riktas mot regeringens beslut att lämna över två öar i Röda havet till Saudiarabien, uppger en säkerhetskälla.

Överenskommelsen om öarna, som slöts när Saudiarabiens kung Salman besökte Kairo förra veckan, har utlöst en våg av kritik mot den egyptiske presidenten Abd al-Fattah al-Sisi. Han grep makten i en blodig kupp efter upproret mot den folkvalde islamistiske presidenten Muhammad Mursi 2013. Sisis företrädare har senare dömts till döden, vilket fått hård kritik av både USA och EU.

I centrala Kairo samlades i dag kring 200 demonstranter och skanderade "ner med militärstyret", det slagord som hördes under upproret mot president Hosni Mubarak under den arabiska våren 2011. I Mohandessin avfyrade polisen tårgas mot tiotals demonstranter.

– Jag protesterar på grund av den allmänna situationen i landet, och inte bara på grund av öarna, berättar ingenjören Mohamed Hussein, en av dem som tog till gatorna i dag för att visa sitt missnöje.

Polisen varnade i går egyptier för att delta i demonstrationer sedan aktivister manat till protester runtom i Kairo efter fredagsbönen i dag.