Sport Fotboll

Wahlqvist: Olyckligt att det krockar

Linus Wahlqvist.
Linus Wahlqvist.

OS-fotboll, kval till Champions League och allsvenskan.Allt pågår samtidigt i augusti.Linus Wahlqvist är en av flera spelare som i dag inte vet om han får spela OS om han blir uttagen.– Det är olyckligt att det krockar, säger han.

2016 är det mest intensiva svenska fotbollsåret på länge och mest komprimerat blir det i sommar. Direkt efter EM-slutspelet i Frankrike drar allsvenskan igång igen samtidigt som IFK Norrköping, IFK Göteborg, AIK, Elfsborg och eventuellt Malmö FF (vid seger i cupen) går in i kvalen till Champions League och Europa League.

Då vi framme en bit i juli.

I den vevan ska förbundskaptenen Håkan Ericson plocka ut de 20 spelare som får åka till Rio de Janeiro, där fotbollsturneringen börjar den 4 augusti.

Parallellt med OS rullar allsvenskan.

Och för att krångla till det ytterligare: de svenska klubbar som eventuellt går vidare i Europacupkvalen har matcher under OS.

Hur ska svensk fotboll göra? Det är en het potatis det bollas med.

"OS lockar jättemycket"

IFK Norrköpings Linus Wahlqvist, 19, är en av spelarna som just nu granskas av Håkan Ericson i Abu Dhabi. Försvararen är högaktuell för OS.

– OS är något man kanske bara får uppleva en gång i livet och något man vill vara med om. OS lockar jättemycket. Det är en av världens största turneringar, kanske inte sett till fotbollen men helheten. Det är klart att jag jättegärna vill vara med om det, säger han.

Men han vet inte hur hans klubbledning ställer sig till OS-spel.

– Vi har inte pratat något om det, mer än att vi haft samma problem tidigare med krockar mellan yngre landslag och allsvenskan. Då har Janne (Andersson, managern) varit mån om vad spelaren vill.

TT: Om klubben säger nej?

– Det finns väl inte mycket att göra åt det i så fall. Det är klart att OS lockar men samtidigt har vi roliga saker hemma med Champions League och allsvenskan. Norrköping är klubben i mitt hjärta och att spela i Champions League kanske också bara händer en gång i livet, säger Wahlqvist.

Tror att det löser sig

TT: Borde förbundet och klubbarna hitta en överenskommelse om vad som gäller?

– De kommer säkert fram till något som blir bra i slutändan.

TT: Risken är annars att ni spelare kan hamna i kläm?

– Så är det. Jag brukar leva efter att allt löser sig och jag tror att det gör det här också. Det är en svår situation, för förbundet, klubbarna och spelarna. Champions League väger högt och det gör OS också. Men ska man låta någon åka, ska man låta alla åka. Så ser jag på det.

Melker Hellberg är också OS-aktuell. Han har ingen aning om han får åka om han blir uttagen. Hellberg spelar i Hammarby under våren, sedan är uppgörelsen att han ska återvända till Udinese redan den 1 juli.

– Det är sagt så, sedan vet man inte.

TT: Hur tror du Udinese ställer sig till att du spelar OS?

– Det har jag ingen aning om, inget vi har pratat om. Men OS är ett stort äventyr och jag vill väldigt gärna dit. För mig är det stort, något man har följt sedan man var liten, men jag har också förståelse för klubbarna som tappar spelare medan allsvenskan pågår.