Sport

Wallenberg om segern: "Wow"

Jacob Wallenberg i Regina 2.0 vann mästerskapsklassen i Offshore Race.
Jacob Wallenberg i Regina 2.0 vann mästerskapsklassen i Offshore Race.

Offshore Race har nått målet.Segrare i mästerskapsklassen: Jacob Wallenberg.– Wow. Det här är något man drömt om. Jag är oerhört glad å mina och mitt teams vägnar, säger Investors ordförande.

Jacob Wallenberg har deltagit i Offshore Race, före detta Gotland runt, i många år men oftast i mindre båtar.

Till i år växlade den 60-årige skepparen och hans besättning upp till mästerskapsklassen ORCi total. Det blev bingo direkt med Regina 2.0, en Club Swan 42:a. Det är första gången Wallenberg vinner en sammanslagen klass i tävlingen som startar i centrala Stockholm och efter varvet runt Gotland har målgång i Sandhamn.

– Vi fick en väldigt bra resa genom skärgården. Det är lätt att fastna i lä men vi hittade rätt väg ut i havet. Och ute till havs fattade vi rätt beslut några gånger. Det gav stor utdelning, säger Wallenberg till TT.

35 års erfarenhet

Affärsmannen säger att det ofta är tillfälligheter som avgör i segling men hans team har under våren ägnat i stort sett varje helg åt förberedelser för årets upplaga av Offshore Race.

– Huvuddelen av gänget har seglat tillsammans i 35 år i olika sammanhang. Vi har tränat hårt och har kommit in i båten och i klassen. Så helt oförberedda var vi inte, säger han.

TT: Finns det några likheter mellan att lyckas i näringslivet och i segling?

– Stora. Det handlar om att förbereda sig väl, om att arbeta tillsammans med andra människor och ytterst om att leverera. Och förstås om att ha roligt ihop.

Ingen OS-satsning

TT: Och i och med den här segern hoppar du förstås av ditt engagemang i Investor och satsar mot OS i Tokyo 2020?

– Haha. Nej, det kan jag dementera. Seglingen i OS är förknippad med väsentligt yngre människor även om en del av tjusningen med sporten är att gammal och ung kan delta på lika villkor, säger Jacob Wallenberg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset