Sport

Wallenberg om segern: "Wow"

Jacob Wallenberg i Regina 2.0 vann mästerskapsklassen i Offshore Race.
Jacob Wallenberg i Regina 2.0 vann mästerskapsklassen i Offshore Race.

Offshore Race har nått målet.Segrare i mästerskapsklassen: Jacob Wallenberg.– Wow. Det här är något man drömt om. Jag är oerhört glad å mina och mitt teams vägnar, säger Investors ordförande.

Jacob Wallenberg har deltagit i Offshore Race, före detta Gotland runt, i många år men oftast i mindre båtar.

Till i år växlade den 60-årige skepparen och hans besättning upp till mästerskapsklassen ORCi total. Det blev bingo direkt med Regina 2.0, en Club Swan 42:a. Det är första gången Wallenberg vinner en sammanslagen klass i tävlingen som startar i centrala Stockholm och efter varvet runt Gotland har målgång i Sandhamn.

– Vi fick en väldigt bra resa genom skärgården. Det är lätt att fastna i lä men vi hittade rätt väg ut i havet. Och ute till havs fattade vi rätt beslut några gånger. Det gav stor utdelning, säger Wallenberg till TT.

35 års erfarenhet

Affärsmannen säger att det ofta är tillfälligheter som avgör i segling men hans team har under våren ägnat i stort sett varje helg åt förberedelser för årets upplaga av Offshore Race.

– Huvuddelen av gänget har seglat tillsammans i 35 år i olika sammanhang. Vi har tränat hårt och har kommit in i båten och i klassen. Så helt oförberedda var vi inte, säger han.

TT: Finns det några likheter mellan att lyckas i näringslivet och i segling?

– Stora. Det handlar om att förbereda sig väl, om att arbeta tillsammans med andra människor och ytterst om att leverera. Och förstås om att ha roligt ihop.

Ingen OS-satsning

TT: Och i och med den här segern hoppar du förstås av ditt engagemang i Investor och satsar mot OS i Tokyo 2020?

– Haha. Nej, det kan jag dementera. Seglingen i OS är förknippad med väsentligt yngre människor även om en del av tjusningen med sporten är att gammal och ung kan delta på lika villkor, säger Jacob Wallenberg.