Sport

Wallmark vill göra som damerna

Lucas Wallmark firar med lagkamraterna efter ett av sina slutspelsmål. Arkivbild.
Lucas Wallmark firar med lagkamraterna efter ett av sina slutspelsmål. Arkivbild.

I söndags tog Luleå Hockeys damer SM-guld och firades av fansen.Nu vill herrarna följa i fotspåren.– Det är jättekul att det har gått så himla bra för damerna, säger 20-årige Lucas Wallmark, passningsspecialisten som blivit målkung i slutspelet.

För herrarna har det mestadels också varit roligt hittills i slutspelet.

Laget har vunnit bägge hemmamatcherna i kvartsfinalserien mot Färjestad och reser till onsdagens match i Karlstad med en 2–1-ledning i matcher.

Halvvägs mot en semifinalplats.

Extra lyft

Hockeydamernas SM-guld i söndags kan bli starten på en guldkantad vår i slutspelsstaden Luleå.

Det ser bra ut även för stans två elitlag i basket där damlaget är favorit till tredje raka guldet och herrarna visar en spännande form.

– Luleå är en otrolig idrottsstad. Det är fantastiskt att se engagemanget som finns här uppe för alla sporter, men kanske specifikt hockeyn, både damerna och herrarna. Luleå glöder kan man väl säga, och det blir ett extra lyft, säger Wallmark, född i Umeå med Björklöven som moderklubb.

Luleå Hockey, med stöd från Minecraftmiljardären Jakob Porser, stack redan i höstas ut hakan och pratade om dubbla SM-guld. Det är 20 år sedan herrarna tog sitt hittills enda SM-guld 1996.

Sista chansen

För Lucas Wallmark kan det vara sista chansen på ett tag. Han skrev förra sommaren ett treårskontrakt med NHL-laget Carolina och är utlånad till Luleå den här säsongen. Han försökte ta en NHL-plats i höstas, men ansågs inte vara redo ännu.

Den spelskicklige forwarden tog dock det beskedet utan ledsamheter och skickade en hälsning till Luleåfansen på Twitter att hans fokus i stället var inställt på en guldfest i Stadsparken i april.

– Jag försöker att se det positivt hela tiden, jag tror det var bra för mig att få ett år till här i Sverige och utvecklas ännu mer. Jag är ju fortfarande ung så chansen där borta finns fortfarande kvar. Jag tycker jag har blivit en bättre hockeyspelare under säsongen, så det är inget jag grinar över nu i alla fall, säger han.

Wallmark blev delad tvåa i interna poängligan i grundserien med 32 poäng (8 mål+24 assist).

Nu är han målkung i laget med tre slutspelsmål – ett i varje match.

– Det har blivit lite ombytta roller. Jag känner mig pigg i kroppen och det känns bra, så jag hoppas jag kan bygga vidare på det här framöver.

Läs också