Nyheter

"Wallström bör mutgranskas"

Utrikesminister Margot Wallström svarar på frågor efter EU-nämnden.
Utrikesminister Margot Wallström svarar på frågor efter EU-nämnden.

Institutet mot mutor vill att åklagare granskar om ett brott begicks när utrikesminister Margot Wallström tog emot en hyreslägenhet av Kommunal.– Blotta misstanken är illa nog, säger generalsekreterare Helena Sundén.

Att utrikesminister Margot Wallström (S) fått det attraktiva hyreskontraktet i Stockholms innerstad av fackförbundet Kommunal är i grund och botten en förtroendefråga, enligt Helena Sundén, generalsekreterare för Institutet mot mutor. Men Sundén vill också att en åklagare tittar på fallet.

– Ja, det tycker jag. För när de här frågetecknen uppkommer så är det ändå åklagare på riksenheten mot korruption som ska göra bedömningen huruvida det kan röra sig om en muta eller inte. Så det är väl lämpligt.

Överåklagare Gunnar Stetler, chef för riksenheten mot korruption, säger att han har uppmärksammats på vad som hänt.

– Men för närvarande vill jag inte kommentera mera, säger han.

Kritik från M och L

Moderaterna och Liberalerna riktar skarp kritik mot Wallström för att hon skrev på lägenhetskontraktet.

– Huvudfrågan här handlar om att Margot Wallström har satt sig i en beroendeställning till Kommunal som utrikesminister, säger partisekreteraren Tomas Tobé (M) till TT.

– Jag reagerar väldigt starkt på de här uppgifterna. Hon är en del av regeringen och bör inte sätta sig i en beroendeställning till ett fackförbund, som så klart har egna politiska intressen, säger han.

– Jag tycker inte att hennes bortförklaring duger, utan hon måste nu klargöra sitt eget agerande. Det här är inget som hon kan skylla på någon annan, säger Tobé.

Liberalernas bostadspolitiske talesperson, Robert Hannah, stämmer in i kritiken.

– Stockholm har världens längsta bostadskö, och jag tycker att det är anmärkningsvärt att socialdemokrater får gå före i kön eller har en egen gräddfil där de kan få bostäder, säger han.

Wallström säger sig själv vara djupt upprörd över att ha dragits in i skandalerna kring fackförbundet.

– De har gett helt oriktiga besked och det är oacceptabelt. Det skadar mig och det skadar Kommunal.

Fått lägenheter

Aftonbladet har avslöjat ytterligare skandaler kring Kommunal och hur höga tjänstemän inom förbundet och andra höjdare inom arbetarrörelsen har fått hyra stora lägenheter i förbundets fastigheter i centrala Stockholm.

Däremot har inte en enda av lägenheterna släppts till den kommunala bostadsförmedlingen på 16 år.

Wallström säger att hon fått falska uppgifter i samband med att hon hyrt en lägenhet av Kommunal, förmedlad av förbundsordföranden Annelie Nordström.

– Jag är arg och besviken på Kommunal, för det visar sig att det också gäller hur de har kommunicerat med mig, säger hon.

I innerstaden

Enligt utrikesministerns pressekreterare Erik Wirkensjö ligger den aktuella lägenheten i Stockholms innerstad. Han vill av säkerhetsskäl dock inte säga i vilken stadsdel.

– Första gången hon (Wallström) hörde talas om detta från Annelie (Nordström) var i ett sammanhang, i ett sällskap då utrikesministern nämnde att hon letade efter en lägenhet i Stockholm. Och då berättade Annelie för henne att ”jo, men vi har tillfälliga lägenheter som man kan hyra”, säger han till TT.

Enligt Wirkensjö ska Wallström ha fått informationen sensommaren 2014. Kontraktet skrevs under i april 2015, då även inflyttningen skedde.

Den genomsnittliga kötiden för en innerstadsbostad i Stockholm 13 år, enligt bostadsförmedlingens hemsida.

– Du kan få en få en nyproducerad lägenhet på fem-sex år, och vänta ända upp till 30 år om det är en låg hyra i ett gammalt hus, säger Marika Nordström, marknadschef vid Stockholms bostadsförmedling, till TT.

Hon kan dock inte säga hur lättförmedlad Wallströms lägenhet skulle vara.

– Jag vet inget om just den bostaden, men lägenheter i innerstan är mycket efterfrågade och lätta att hyra ut. Generellt sett hyr vi ut alla lägenheter i innerstaden.

Den 31 december 2015 stod omkring 516 000 personer i kö hos bostadsförmedlingen.

Löften om att allt skulle gå rätt till gavs enligt utrikesministern av Nordström. Men trots hennes besked har de inte följt någon kö.

– Jag sa att jag aldrig skulle ta en lägenhet om jag skulle gå före i någon kö. Men det verkar inte ens finnas någon kö, säger Wallström.

Sagt upp lägenheten

– Jag har sagt upp min lägenhet redan igår när jag fick det här klart för mig och kommer att flytta ut så fort som möjligt för det här är helt oacceptabelt och det är mot allt jag står för, säger hon.

På frågan varför hon hyrde av just Kommunal säger Wallström att det var Nordström som sagt sig kunna hjälpa till när hon letade en lägenhet i Stockholm.

– Hon sade att de har ett antal lägenheter som de brukar hyra ut till folk som kommer på kortare kontrakt till Stockholm. Och vi som inte är stockholmare är ju beroende ibland av att ha det så.

TT har varit i kontakt med Kommunals pressavdelning angående en intervju med Annelie Nordström men fått beskedet att man för närvarande sitter i krismöte.

Före detta LO-ombudsmannen och författaren Olle Sahlström kallar händelserna kring Kommunal ”en förskräcklig och sorglig historia”.

En kultur

– Det odlas en kultur av maktfullkomlighet. Man har feta budgetar, tillgång till lägenheter och kan fatta beslut med begränsad insyn från sina medlemmar, säger han om varför sådana här historier uppträder gång på gång inom fackvärlden.

– Att få tillgång till en lägenhet i innerstaden som är värd miljoner… här finns en lockelse och man lever i en egen bubbla och odlar sitt högmod, säger han om varför fackföreträdare vågar ta risken att fuska.

Sahlström tror att förtroendet för Kommunal kan återupprättas, om man går till botten med det som hänt.

– Men i stället får medlemmarna se att det upprepas gång på gång och det bara utses en syndabock.

Krävs utredning

Tidigare i dag avslöjade dessutom aftonbladet.se att anställda vid Kommunals restaurang Metropol Palais emellanåt transporterar lådvis med vin till förbundets festvåning i centrala Stockholm – som saknar alkoholtillstånd.

Vinet körs enligt tidningens källor på pirror från restaurangen till festvåningen som ligger cirka 200 meter därifrån. Langningen uppges vara kontroversiell bland personalen.

– Det är ju inte tillåtet, så det här är ju ingenting som alla har velat låna ut sig till, säger en källa till tidningen.

Kommunals förbundskassör Anders Bergström meddelade i går att han avgår efter avslöjanden om bland annat vidlyftiga representationsnotor och shower med sextema.

Cirka 1 400 medlemmar har hoppat av Kommunal sedan skandalerna kring förbundet avslöjats, skriver fackförbundets pressavdelning i ett mejl till TT.