Nyheter Sverige

Wallström bjuden till kabbala-konvent

Utrikesminister Margot Wallström (S). Arkivbild.
Utrikesminister Margot Wallström (S). Arkivbild.

En israelisk kabbala-grupp har bjudit utrikesminister Margot Wallström till gruppens årliga konvent i Tel Aviv i slutet av februari, skriver tidningen The Jerusalem Post.

– Wallström är känd för sin kritiska och negativa inställning till Israel, men det är väldigt tveksamt om hon har någon närmare förtrogenhet med israeler eller med staten Israel, säger gruppen Kabbalah L'Ams ledare Michael Leitman till tidningen.

– Mötets syfte är att skapa enighet hos alla Israelvänner, här och utomlands, och att stärka stödet för staten Israel. Jag är säker på att Wallström, om hon accepterar vår inbjudan, kommer att bli glatt överraskad av resan och sitt samspel med Israel.

Svenska utrikesdepartementets presstjänst bekräftar att en inbjudan har kommit men uppger att det ännu inte har fattats något beslut om huruvida Wallström ska närvara.

Tidigare i januari meddelade Israels utrikesdepartement att den svenska utrikesministern inte är välkommen på officiella besök. Detta sedan hon i riksdagen efterfrågat "grundliga och trovärdiga utredningar" kring huruvida Israel utfört utomrättsliga avrättningar i våldsvågen mellan palestinier och israeler.

Kabbala är en åldrig judisk mystiktradition som på senare år bland annat uppmärksammats genom utövare som Madonna. Till konventet den 23–25 februari väntas runt 6 000 deltagare från flera olika länder.