Nyheter Sverige

Wallström en i raden

Laila Freivalds, justitieminister 1988–91 och 1994–2000 samt utrikesminister 2003–2006.
Laila Freivalds, justitieminister 1988–91 och 1994–2000 samt utrikesminister 2003–2006.

Det är näppeligen någon tröst för utrikesminister Margot Wallström, men hon är långt ifrån den första i den högsta politikerkasten som anklagats för att dra nytta av sin ställning när det gäller bostäder.En tvingades till och med att avgå från sin post.

Färskt i minne är Håkan Juholts bostadstrubbel. Bara ett halvår efter det att han valts till partiledare för Socialdemokraterna avslöjades 2011 att han låtit riksdagen stå för sambons hyreskostnader. Juholt lovade raskt att återbetala pengarna. Annat fällde honom senare.

Tre miljoner i vinst

En alltför förmånlig affär blev Laila Freivalds fall. Hennes andra sejour som socialdemokratisk justitieminister avslutades år 2000, när det avslöjats att hon snabbt anmälde sitt intresse då det blev tal om att omvandla hennes hyreslägenhet till bostadsrätt. Samtidigt genomdrev hennes regering lagar som skulle försvåra just sådana ombildningar.

Freivalds sålde femrummaren på Kungsholmen i Stockholm drygt sex år senare med tre miljoner kronor i vinst.

Inte bara socialdemokrater

Men inte bara socialdemokrater har varit i blåsväder på grund av tvivelaktiga lägenhetstransaktioner.

Mot moderaten Ulf Kristersson, nu partiets ekonomiskpolitiske talesperson, inleddes 2008 en förundersökning om mutbrott. Misstankarna mot dåvarande socialborgarrådet i Stockholm väcktes sedan det blivit känt att Kristersson fått ett hyreskontrakt på en femrumslägenhet av Ersta Diakoni – en stiftelse som har omfattande affärer med Stockholms stad. Men någon jävsituation förelåg inte, fastslog åklagaren och lade förundersökningen.

Richard Nilsson/TT
Håkan Juholt, partiledare för Socialdemokraterna 2011–12, nu riksdagsledamot.
Fredrik Karlsson/TT
Ulf Kristersson, borgarråd i Stockholm 2006–10 och socialförsäkringsminister 2010–14, nu moderat riksdagsledamot.