Nyheter Världen

Wallström: Framsteg i hårdför stat

Utrikesminister Margot Wallström. Arkivbild.
Utrikesminister Margot Wallström. Arkivbild.

Den ekonomiska krisen i den olje- och gasrika före detta sovjetrepubliken Azerbajdzjan innebär en öppning för att förbättra de mänskliga rättigheterna. Det säger utrikesminister Margot Wallström, efter ett tre dagar långt besök i Georgien, Armenien och Azerbajdzjan.

– Med den ekonomiska tillbakagången i Azerbajdzjan så är man mycket mer mottaglig för de här argumenten. Det är nu som man har en chans att påverka och driva på i rätt riktning, säger hon på telefon från huvudstaden Baku till TT.

I höstas dömdes landets mest berömda journalist Khadija Ismayilova till 7,5 års fängelse. Hon var den som gjorde de första avslöjandena i Telia Soneras tvivelaktiga affärer i landet, som kan vara den största mutan i svensk historia.

Landet har den senaste tiden skakats av protester och för en vecka sedan dömdes en oppositionsaktivist till åtta års fängelse.

– Det är väldigt viktigt att de här länderna visar att de är beredda att ta itu med den här typen av händelser och att man är seriös med att verka för mänskliga rättigheter och demokratisering, säger Wallström.