Nyheter Sverige

Wallström och Putin – globala tänkare

Margot Wallström prisas av amerikanska tidskriften Foreign Policy som en av årets "globala tänkare".På listan finns även Rysslands Vladimir Putin och Saudiarabiens försvarsminister.

"För att hon för en feministisk utrikespolitik", lyder motiveringen när ansedda Foreign Policy placerar utrikesminister Wallström som nummer två på listan över "globala tänkare" bland världens beslutsfattare. Tidskriften tar specifikt upp Wallströms "duell" med Saudiarabien och det faktum att Sveriges militära samarbetsavtal med landet avslutades efter turbulensen.

– Det är ju fantastiskt hedrande och också inspirerande. Som jag ser det så handlar det om en feministisk utrikespolitik och det är någonting som ligger väldigt nära mitt hjärta och som vi kommer att fortsätta att kämpa för, kommenterar Wallström på väg ut från tisdagens möte med Natos utrikesministrar i Bryssel.

Som nummer ett bland de globala tänkarna placeras Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Här finns även de diplomater från båda sidor som förhandlat om Irans kärnkraftsprogram och relationerna mellan USA och Kuba.

Men även mer oväntade namn listas – som Greklands förre finansminister Yanis Varoufakis, Saudiarabiens försvarsminister Muhammad bin Salman. Liksom Rysslands president Vladimir Putin.

"För att han spelar fredsmäklare genom att släppa bomber", som Foreign Policy uttrycker det.