Nyheter Sverige

Wallström: "Okunnigt" om FN-kampanj

Utrikesminister Margot Wallström (S).
Utrikesminister Margot Wallström (S).

Okunnigt och hycklande, säger utrikesminister Margot Wallström (S) om oppositionens kritik om hur biståndspengar använts till kampanjen för ett svenskt medlemskap i FN:s säkerhetsråd.Men Moderaterna kräver fortsatt svar.

Både Karin Enström (M), vice ordförande i riksdagens utrikesutskott, och förra EU-ministern Birgitta Ohlsson (L) har krävt "korten på bordet" av regeringen i frågan om vilka pengar som använts till FN-kandidaturen.

– Regeringen har mörkat kring den här kampanjen, sade Ohlsson till TT i helgen.

"Hycklande"

Margot Wallström (S) ger dock inte mycket för den kritiken.

– Den är ju okunnig och den är ganska hycklande från oppositionens sida, säger Wallström på väg in till dagens utrikesministermöte i Luxemburg.

– Det här är ju ett stöd också till internationella organisationer. Ett hundratal organisationer får del av biståndspengar. Det går också till seminarier och konferenser och publikationer och annat. Det har det gjort sedan många, många år tillbaka, säger utrikesministern, som tycker att oppositionen redan haft ett flertal chanser att ta reda på vad som skett.

– De har erbjudits och haft tillfälle många gånger i utrikesutskottet, när UD varit representerade där, att fråga om det här. De vet mycket väl att det ligger till på det här sättet, säger Wallström.

M vill ha svar

Karin Enström vill ändå fortsatt ha en redovisning av vilka pengar som använts.

– Visst finns det bistånd som är annat än humanitärt. Men samtidigt går det ju inte att säga att allt internationellt arbete är lika med bistånd. Vi har kriterier för hur biståndsmedel får användas och klassificeras och det ska vi vara noga med, säger Enström till TT.

– Att man måste använda medel för att driva en kampanj för en kandidatur, det är inget konstigt med det. Däremot måste man vara noga med vilka pengar som används till vad. Vi från Moderaterna stöder kandidaturen till fullo, men inte till vilket pris som helst, säger Enström.